Nierówności trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Mehow90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 9 lut 2009, o 20:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 38 razy

Nierówności trygonometryczne

Post autor: Mehow90 »

a) \(\displaystyle{ sin2x \le 2sinx}\)
b) \(\displaystyle{ 4sin ^{2}x \le 6cosx}\)
c) \(\displaystyle{ tgx+ctgx \ge 2}\)
d) \(\displaystyle{ sin ^{3}xcosx-sinxcos^3x< \frac{1}{4}}\)

Z góry dzięki za rozwiązanie
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Nierówności trygonometryczne

Post autor: ares41 »

Wskazówka:
\(\displaystyle{ \sin{2x}=2\sin{x}\cos{x}}\)
ODPOWIEDZ