Witam,
w jaki sposób mogę obliczyć wartość takich funkcji :
\(\displaystyle{ \arc tg 2000 , \arcsin 0 , \arccos 2010}\) itp. ?
Obliczanie wartości funkcji cyklometrycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
Obliczanie wartości funkcji cyklometrycznych.
\(\displaystyle{ y \in <- \frac{ \pi }{2},\ \frac{ \pi }{2}>}\)
\(\displaystyle{ x \in <-1;\ 1>}\)
\(\displaystyle{ y=arc \ sinx \Leftrightarrow x=siny}\)
\(\displaystyle{ y \in <0,\ \pi >}\)
\(\displaystyle{ x \in <-1;\ 1>}\)
\(\displaystyle{ y=arc \ cosx \Leftrightarrow x=cosy}\)
\(\displaystyle{ y \in (- \frac{ \pi }{2},\ \frac{ \pi }{2})}\)
\(\displaystyle{ x \in R}\)
\(\displaystyle{ y=arc \ tgx \Leftrightarrow x=tgy}\)
\(\displaystyle{ x \in <-1;\ 1>}\)
\(\displaystyle{ y=arc \ sinx \Leftrightarrow x=siny}\)
\(\displaystyle{ y \in <0,\ \pi >}\)
\(\displaystyle{ x \in <-1;\ 1>}\)
\(\displaystyle{ y=arc \ cosx \Leftrightarrow x=cosy}\)
\(\displaystyle{ y \in (- \frac{ \pi }{2},\ \frac{ \pi }{2})}\)
\(\displaystyle{ x \in R}\)
\(\displaystyle{ y=arc \ tgx \Leftrightarrow x=tgy}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 20 lis 2010, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 1 raz
Obliczanie wartości funkcji cyklometrycznych.
może jakiś przykładzik jak rozwiązać dzięki tym wzorom jeden z przykładów ?
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
Obliczanie wartości funkcji cyklometrycznych.
\(\displaystyle{ y=arc \ tgx \Leftrightarrow x=tgy}\)
\(\displaystyle{ y=arc \ tg2000 \Rightarrow 2000=tgy \Rightarrow y \approx 89,97 ^{o}}\)
\(\displaystyle{ y=arc \ tg2000 \Rightarrow 2000=tgy \Rightarrow y \approx 89,97 ^{o}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 20 lis 2010, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 1 raz
Obliczanie wartości funkcji cyklometrycznych.
a w jaki sposób znalazłeś kąt dla którego tg ma wartość 2000 ?
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy