równanie trygonometryczne
równanie trygonometryczne
Proszę o wskazówkę do równia \(\displaystyle{ 1+cosx+cos(0,5x)=0}\)
Ostatnio zmieniony 21 lis 2010, o 10:33 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę nawet proste wyrażenia umieszczać wewnątrz klamer[latex][/latex] .
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę nawet proste wyrażenia umieszczać wewnątrz klamer
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
równanie trygonometryczne
rozmien cosinusa x
\(\displaystyle{ \cos x = 2 \cos^2 (\frac{x}{2}) -1}\) i potem podstawienie
\(\displaystyle{ t=\cos \frac{x}{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos x = 2 \cos^2 (\frac{x}{2}) -1}\) i potem podstawienie
\(\displaystyle{ t=\cos \frac{x}{2}}\)
równanie trygonometryczne
Dziękuję pięknie wszystko wyszło. Zapomniałam o wzorach na połowę kąta. Pozdrawiam