proste równania

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
zdunekpolska
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 8 wrz 2009, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 16 razy

proste równania

Post autor: zdunekpolska »

mam dwa pytania
1) jak rozwiązać ten przykład :
\(\displaystyle{ (2\cos x+1) ^{2} =0}\)
2) kiedy do wyniku dopisuje się \(\displaystyle{ k\pi}\) a kiedy \(\displaystyle{ 2k\pi}\)
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

proste równania

Post autor: Afish »

1. Jaka liczba podniesiona do kwadratu da zero?
2. Sinus i kosinus mają okres dwa pi, a tangens i kotangens jeden pi.
klaudekk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 277
Rejestracja: 30 paź 2010, o 15:06
Płeć: Kobieta
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 8 razy

proste równania

Post autor: klaudekk »

Moim zdaniem tak:

\(\displaystyle{ (2\cos x+1) ^{2} =0}\)
\(\displaystyle{ 2\cos x+1 =0}\)
\(\displaystyle{ 2\cos x =-1}\)
\(\displaystyle{ cos x=- \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ x _{0} = \frac{ \pi }{3}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{ \pi }{3}+2k \pi}\) lub \(\displaystyle{ x=-\frac{ \pi }{3}+2k \pi}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

proste równania

Post autor: piasek101 »

klaudekk pisze:Moim zdaniem tak:
\(\displaystyle{ cos x=- \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ x _{0} = \frac{ \pi }{3}}\)
Nie.
klaudekk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 277
Rejestracja: 30 paź 2010, o 15:06
Płeć: Kobieta
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 8 razy

proste równania

Post autor: klaudekk »

Chodzi o minusa? który jest przed \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

proste równania

Post autor: piasek101 »

Oczywiście - dlatego masz złe rozwiązanie.
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

proste równania

Post autor: sushi »

tak, daje to kąt z 2 i 3 cwiartki
ODPOWIEDZ