Wykaż że funkcja \(\displaystyle{ f(x)=cos^2x+cos^2( \frac{\pi}{3}+x)-cosx \cdot cosx( \frac{\pi}{3}+x)}\) jest funkcją stałą. Otrzymałem po zastosowaniu wzorów takie coś:
\(\displaystyle{ f(x)=cos^2x+(cos \frac{\pi}{3} \cdot cosx-sin \frac{\pi}{3} \cdot sinx)-cosx(cos \cdot \frac{\pi}{3} \cdot cosx-sin \frac{\pi}{3} \cdot sinx)}\) I co dalej?
Funkcja trygonometryczna, wykazanie, że f. jest stała
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 25 lis 2009, o 13:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 7 razy
Funkcja trygonometryczna, wykazanie, że f. jest stała
Ostatnio zmieniony 18 lis 2010, o 20:26 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to '\cdot'. Jedna para klamer[latex][/latex] na CAŁE wyrażenie.Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to '\cdot'. Jedna para klamer