Uzasadnij bez użycia tablic

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
gosia19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 350
Rejestracja: 9 maja 2008, o 18:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 20 razy

Uzasadnij bez użycia tablic

Post autor: gosia19 »

Uzasadnij, że \(\displaystyle{ sin10^{\circ}cos20^{\circ}cos40^{\circ}=\frac{1}{8}}\) bez korzystania z tablic.

Bardzo proszę o przekształcenie tego cuda
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1657
Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 472 razy

Uzasadnij bez użycia tablic

Post autor: timon92 »

pomnóż obustronnie przez \(\displaystyle{ 8 \cos 10^\circ}\) i skorzystaj z \(\displaystyle{ \sin 2x = 2 \sin x \cos x}\)
ODPOWIEDZ