W ogóle nie mam pomysłu jak to rozwiązać, pomocy !
1. \(\displaystyle{ arcctg \frac{ \sqrt{3} }{2}=?}\)
2. \(\displaystyle{ arctg(tg(4 \pi + \frac{ \pi }{3} ))=?}\)
3. \(\displaystyle{ cos(arccos \frac{ \sqrt{2} }{2} + arccos0)=?}\)
Proszę w miarę możliwości o rozwiązanie, z góry dzięki
funkcje arcus
funkcje arcus
\(\displaystyle{ cos(arccos \frac{ \sqrt{2} }{2} + arccos0)=cos( \frac{ \pi }{4} + \frac{ \pi }{2} )=cos \frac{3 \pi }{4} =- \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
-- 18 lis 2010, o 10:35 --
\(\displaystyle{ arctg(tg(4 \pi + \frac{ \pi }{3} ))=arctg(tg \frac{ \pi }{3})=arctg \sqrt{3} = \frac{ \pi }{3}}\)-- 18 lis 2010, o 10:36 --w tym pierwszym przykładzie napewno jest \(\displaystyle{ arcctg \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)?
-- 18 lis 2010, o 10:35 --
\(\displaystyle{ arctg(tg(4 \pi + \frac{ \pi }{3} ))=arctg(tg \frac{ \pi }{3})=arctg \sqrt{3} = \frac{ \pi }{3}}\)-- 18 lis 2010, o 10:36 --w tym pierwszym przykładzie napewno jest \(\displaystyle{ arcctg \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)?
funkcje arcus
dzidka pisze:w tym pierwszym przykładzie napewno jest arcctg frac{ sqrt{3} }{2}?
no właśnie że nie, taki był przykład. Dzięki za dwa rozwiązania:)