Proszę o pomoc w rozwiązaniu równania:
\(\displaystyle{ 2\sin x+\cos x=2}\)
równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 15 kwie 2010, o 19:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 10 razy
równanie trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 17 lis 2010, o 20:01 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
równanie trygonometryczne
Można na początek przyjąc założenie że x nie należą do ćwiartki w której sinx i cosx są ujemne jednocześnie.
\(\displaystyle{ cosx=2-2sinx \\
\sqrt{1-sin^2x}=2(1-sinx)}\)
i teraz obustronnie do kwadratu.
\(\displaystyle{ cosx=2-2sinx \\
\sqrt{1-sin^2x}=2(1-sinx)}\)
i teraz obustronnie do kwadratu.