Oblicz:
a) \(\displaystyle{ \arcsin (\sin 10) = ?}\) (UWAGA: nie 10 stopni)
b) \(\displaystyle{ 3\arcsin 1-2\arcsin 0+\arctan 1-\arctan(-1)=?}\)
obliczenie wyrażenia z arcsin, arccos,arctg
obliczenie wyrażenia z arcsin, arccos,arctg
Ostatnio zmieniony 17 lis 2010, o 14:37 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm
obliczenie wyrażenia z arcsin, arccos,arctg
b)
\(\displaystyle{ =3 \frac{ \pi }{2} -2 \cdot 0 + \frac{ \pi }{4} - (- \frac{ \pi }{4}) =2 \pi}\)-- 17 lis 2010, o 14:54 --a)
\(\displaystyle{ \arcsin (\sin 10) =y}\)
\(\displaystyle{ \sin 10 = \sin y}\)
\(\displaystyle{ y=10}\)
\(\displaystyle{ =3 \frac{ \pi }{2} -2 \cdot 0 + \frac{ \pi }{4} - (- \frac{ \pi }{4}) =2 \pi}\)-- 17 lis 2010, o 14:54 --a)
\(\displaystyle{ \arcsin (\sin 10) =y}\)
\(\displaystyle{ \sin 10 = \sin y}\)
\(\displaystyle{ y=10}\)
obliczenie wyrażenia z arcsin, arccos,arctg
to 10 trzeba jeszcze przeliczyć z wzorów redukcyjnych na kąt I lub IV ćwiartki