wykres funkcji trygonometrycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 161
- Rejestracja: 18 maja 2010, o 10:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: brudzowice
- Podziękował: 44 razy
wykres funkcji trygonometrycznej
Naszkicuj wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\cos x ^{ \sqrt{\left| \cos x\right|-1 } }}\) prosze o wytłumaczenie
Ostatnio zmieniony 16 lis 2010, o 22:09 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 161
- Rejestracja: 18 maja 2010, o 10:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: brudzowice
- Podziękował: 44 razy
wykres funkcji trygonometrycznej
no ok chodzi o to ze \(\displaystyle{ \cos x \ge 1 \vee \cos x \le -1}\) ? i z tego wynika ze \(\displaystyle{ D=\mathbb{R} \setminus k \pi \wedge k\in \mathbb{C}}\) i co dalej poprostu teraz rysowac cos ?
Ostatnio zmieniony 16 lis 2010, o 22:10 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
wykres funkcji trygonometrycznej
Teraz wstaw jeden z otrzymanych (x) sów i zobacz co masz.
[edit] Nie zauważyłem, że masz złą dziedzinę.
\(\displaystyle{ x=k\pi}\) (taka jest)
[edit] Nie zauważyłem, że masz złą dziedzinę.
\(\displaystyle{ x=k\pi}\) (taka jest)
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
wykres funkcji trygonometrycznej
A ja mam pytanie. Czy ten wykładnik dotyczy x czy funkcji cosinus? Bo W TEJ postaci:
należy go przypisać iksowi, co z kolei powoduje że wartości funkcji to cos(1) dla x które należą do dziedziny z wyjątkiem ZERA, bo dla zera nie będzie istnieć.karka92 pisze:\(\displaystyle{ f(x)=cosx ^{ \sqrt{\left| cosx\right|-1 } }}\)