Tożsamość trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
trolu3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 17:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Podziękował: 3 razy

Tożsamość trygonometryczna

Post autor: trolu3 »

Potrzebuję pomocy z nast. zadaniem:
\(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem ostrym. Sprawdź, czy dane równości są tożsamościami trygonometrycznymi:
\(\displaystyle{ \sin \alpha +\sin \alpha \cdot \tg ^{2} \alpha = \frac{\tg \alpha }{\cos \alpha }}\)
Ostatnio zmieniony 16 lis 2010, o 20:10 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Tożsamość trygonometryczna

Post autor: Chromosom »

zamien wszystko w ten sposob \(\displaystyle{ \tg x=\frac{\sin x}{\cos x}}\)
Awatar użytkownika
sloth to the n power
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 16 lis 2010, o 13:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Drzewo
Pomógł: 4 razy

Tożsamość trygonometryczna

Post autor: sloth to the n power »

\(\displaystyle{ \cdot ) \ sin \alpha \ + sin\alpha \ \cdot \ {tg^{2}\alpha} \ = \ \frac{tg\alpha}{cos\alpha}}\)

\(\displaystyle{ %}\)

\(\displaystyle{ sin\alpha \ + sin\alpha \ \cdot \ \frac{sin^{2}\alpha}{cos^{2}\alpha} \ = \ \frac{sin\alpha}{cos^{2}\alpha} \ / \ \cdot \ cos^{2}\alpha \ \Leftrightarrow \ cos\alpha \ \neq \ 0}\)

\(\displaystyle{ cos^{2}\alphasin\alpha \ + \ sin^{3}\alpha \ = \ sin\alpha \ / \ \cdot sin^{-1}\alpha \ \Leftrightarrow \ sin\alpha \ \neq \ 0}\)

\(\displaystyle{ cos^{2}\alpha \ + \ sin^{2}\alpha \ = \ 1}\)

\(\displaystyle{ \underline { L \ = \ P }}\)
trolu3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 17:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Podziękował: 3 razy

Tożsamość trygonometryczna

Post autor: trolu3 »

dzieki wielkie
ODPOWIEDZ