\(\displaystyle{ \frac{ sin^{2} 37 + cos^{2} 127+2*sin37cos487 }{tg405+ctg225}}\)
Błagaam pomocy i jeśli można prosic jakieś wytłumaczenie... czarna magia!
tożsamości trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 5 gru 2009, o 16:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- M Ciesielski
- Użytkownik
- Posty: 2524
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy
tożsamości trygonometryczne
Tam mają być stopnie? Jeśli tak, to podpowiedź co do licznika:
\(\displaystyle{ \cos 487^{\circ} = \cos (360^{\circ} + 127^{\circ}) = \cos 127^{\circ}}\)
W liczniku można więc zastosować wzór skróconego mnożenia (kwadrat sumy).
Dalej, \(\displaystyle{ \cos 127^{\circ} = \cos (90^{\circ} + 37^{\circ})}\) - korzystamy ze wzorów redukcyjnych - coś świta? Wikipedia ostatnio mi mówiła, że coś na ten temat wie...
\(\displaystyle{ \cos 487^{\circ} = \cos (360^{\circ} + 127^{\circ}) = \cos 127^{\circ}}\)
W liczniku można więc zastosować wzór skróconego mnożenia (kwadrat sumy).
Dalej, \(\displaystyle{ \cos 127^{\circ} = \cos (90^{\circ} + 37^{\circ})}\) - korzystamy ze wzorów redukcyjnych - coś świta? Wikipedia ostatnio mi mówiła, że coś na ten temat wie...
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 5 gru 2009, o 16:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
tożsamości trygonometryczne
świta, świta. ;d tablice maturalne chyba tez coś na ten temat wiedzą
NIENAWIDZĘ MATEMATYKI !
NIENAWIDZĘ MATEMATYKI !