Wyznacz x z funkcji y
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 19 paź 2010, o 09:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 2 razy
Wyznacz x z funkcji y
Dobry wieczór.
Polecenie do zadania brzmi: wyznacz x z funkcji y
\(\displaystyle{ y=arcsin^2(1-lnx)}\)
Ja liczę w ten sposób - proszę skorygować jeśli jest niepoprawny
\(\displaystyle{ y=arcsin^2(1-lnx)|sin}\)
\(\displaystyle{ sin^2y=1-lnx}\)
\(\displaystyle{ sin^2y-1=-lnx|-1}\)
\(\displaystyle{ 1-sin^2y=lnx|e^0}\)
\(\displaystyle{ e^{1-sin^2y}=x}\)
\(\displaystyle{ x=e^{1- \frac{1-cos2y}{2} }}\)
\(\displaystyle{ x=e^{\frac{1-cos2y}{2} }}\)
Polecenie do zadania brzmi: wyznacz x z funkcji y
\(\displaystyle{ y=arcsin^2(1-lnx)}\)
Ja liczę w ten sposób - proszę skorygować jeśli jest niepoprawny
\(\displaystyle{ y=arcsin^2(1-lnx)|sin}\)
\(\displaystyle{ sin^2y=1-lnx}\)
\(\displaystyle{ sin^2y-1=-lnx|-1}\)
\(\displaystyle{ 1-sin^2y=lnx|e^0}\)
\(\displaystyle{ e^{1-sin^2y}=x}\)
\(\displaystyle{ x=e^{1- \frac{1-cos2y}{2} }}\)
\(\displaystyle{ x=e^{\frac{1-cos2y}{2} }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 388
- Rejestracja: 14 lis 2010, o 19:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 40 razy
Wyznacz x z funkcji y
Wszystko zależy od tego jak rozumiemy zapis \(\displaystyle{ arcsin^2(1-lnx)}\). Czy to jest złożenie dwukrotne funkcji \(\displaystyle{ \arcsin}\) czy \(\displaystyle{ (\arcsin)^2}\)? JEST RÓŻNICA!
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 19 paź 2010, o 09:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 2 razy
Wyznacz x z funkcji y
Raczej złożenie dwukrotne.
Przepisałem poprawnie treść zadania, więcej nie potrafię podpowiedzieć. Przypuszczam, że w przypadku dwukrotnego złożenia moje wyliczenie będzie błędne?
Przepisałem poprawnie treść zadania, więcej nie potrafię podpowiedzieć. Przypuszczam, że w przypadku dwukrotnego złożenia moje wyliczenie będzie błędne?
-
- Użytkownik
- Posty: 388
- Rejestracja: 14 lis 2010, o 19:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 40 razy
Wyznacz x z funkcji y
Więc jeżeli to jest złożenie to jest poprawnie, ale bez dwóch ostatnich linijek! Zauważ, że później potraktowałeś tą dwójkę jako kwadrat i stąd uproszczenia których być nie powinno!
Wyznacz x z funkcji y
Ale zwykle przy funkcjach takich jak sin,cos,tg,ctg,arc..., log, dwójka w wykładniku oznacza podniesienie do kwadratu, tak jak np. \(\displaystyle{ \sin^2x + \cos^2x = 1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 19 paź 2010, o 09:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 2 razy
Wyznacz x z funkcji y
faktyczy - uwaga jak najbardziej właściwa. W przypadku tożsamości trygonometrycznych mówimy o kwadracie.
Mam jedynie pytanie - czy \(\displaystyle{ arcsin^2}\) zostanie "zabity" przez sinusa, czy musi to być \(\displaystyle{ sin^2}\)?
Prosiłbym o wykazanie, ponieważ nie jestem najlepszy w składaniu funkcji - przykład posłuży mi za wzorcowy do dalszej nauki.
Mam jedynie pytanie - czy \(\displaystyle{ arcsin^2}\) zostanie "zabity" przez sinusa, czy musi to być \(\displaystyle{ sin^2}\)?
Prosiłbym o wykazanie, ponieważ nie jestem najlepszy w składaniu funkcji - przykład posłuży mi za wzorcowy do dalszej nauki.
-
- Użytkownik
- Posty: 388
- Rejestracja: 14 lis 2010, o 19:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 40 razy
Wyznacz x z funkcji y
\(\displaystyle{ arcsin^2=arcsin\circ arcsin}\)
\(\displaystyle{ arcsin=sin^{-1}}\) funkcja odwrotna do sinusa
\(\displaystyle{ arcsin^2=arcsin\circ arcsin=sin^{-1}\circ sin^{-1}}\) obkładamy sinusem
\(\displaystyle{ sin\circ (sin^{-1}\circ sin^{-1})=(sin\circ sin^{-1})\circ sin^{-1}=id\circ sin^{-1}=sin^{-1}}\)
Potrzebujemy zatem \(\displaystyle{ sin^2=sin\circ sin.}\)
\(\displaystyle{ arcsin=sin^{-1}}\) funkcja odwrotna do sinusa
\(\displaystyle{ arcsin^2=arcsin\circ arcsin=sin^{-1}\circ sin^{-1}}\) obkładamy sinusem
\(\displaystyle{ sin\circ (sin^{-1}\circ sin^{-1})=(sin\circ sin^{-1})\circ sin^{-1}=id\circ sin^{-1}=sin^{-1}}\)
Potrzebujemy zatem \(\displaystyle{ sin^2=sin\circ sin.}\)