Zaś ów warunek jest taki
\(\displaystyle{ \cos( \alpha - \beta)=2 \sin \alpha \cos \beta}\)
Utknołem na tym zadaniu, prosze więc o pomoc lub wskazówkę
Wykaż że trójkąt spełniający warunek jest prostokąny
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 25 wrz 2009, o 21:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 1 raz
Wykaż że trójkąt spełniający warunek jest prostokąny
Ostatnio zmieniony 15 lis 2010, o 17:15 przez tkrass, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 143 razy
Wykaż że trójkąt spełniający warunek jest prostokąny
\(\displaystyle{ \cos \alpha =\sin \beta \\
\sin \alpha = \cos \beta\\
L=\cos\left( \alpha - \beta \right) =\cos \alpha \cdot \cos \beta +\sin \alpha \cdot \sin \beta = sin \beta \sin \alpha +\sin \alpha \cdot \sin \beta=2\sin \alpha\sin \beta \\
P=2\sin \alpha \cos \beta =2\sin^2 \alpha\\
2\sin \alpha\sin \beta=2\sin^2 \alpha\\
\sin \beta=\sin \alpha\\
\alpha = \beta}\)
Aby trójkąt ten był prostokątny to jest on zarazem równoramienny.
\sin \alpha = \cos \beta\\
L=\cos\left( \alpha - \beta \right) =\cos \alpha \cdot \cos \beta +\sin \alpha \cdot \sin \beta = sin \beta \sin \alpha +\sin \alpha \cdot \sin \beta=2\sin \alpha\sin \beta \\
P=2\sin \alpha \cos \beta =2\sin^2 \alpha\\
2\sin \alpha\sin \beta=2\sin^2 \alpha\\
\sin \beta=\sin \alpha\\
\alpha = \beta}\)
Aby trójkąt ten był prostokątny to jest on zarazem równoramienny.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Wykaż że trójkąt spełniający warunek jest prostokąny
A z czego to wnosisz? Nie możesz założyc że trójkąt jest prostokątny. Ty masz to dopiero udowodnić. Mylisz kierunki implikacjiPancernik pisze:\(\displaystyle{ \cos \alpha =\sin \beta \\
\sin \alpha = \cos \beta\\}\)