Uzasadnij tożsamość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
barwoj4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 28 sty 2010, o 17:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tczew
Podziękował: 1 raz

Uzasadnij tożsamość

Post autor: barwoj4 »

Mam problem z tym zadaniem:
\(\displaystyle{ cos^{2} \alpha = \frac{ctg \alpha }{tg \alpha + ctg \alpha }}\)

Z góry dziękuję za pomoc
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Uzasadnij tożsamość

Post autor: piasek101 »

Na prawej pozamieniaj tg i ctg na ilorazy odpowiednich funkcji, wykonaj działania i jest lewa.
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Uzasadnij tożsamość

Post autor: Vax »

\(\displaystyle{ \frac{ctg \alpha}{tg \alpha + ctg \alpha} = \frac{\frac{cos \alpha}{\sin \alpha}}{\frac{\sin \alpha}{cos \alpha}+\frac{cos \alpha}{\sin \alpha}} = \frac{\frac{cos \alpha}{\sin \alpha}}{\frac{1}{\sin \alpha cos \alpha}} = \frac{cos \alpha}{\sin \alpha} \cdot \sin \alpha cos \alpha = cos^2 \alpha}\)

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ