Tożsamość trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
marta92n
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 3 paź 2010, o 12:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy

Tożsamość trygonometryczna

Post autor: marta92n »

Proszę o wyjaśnienie mi jak doprowadzić to równanie to najprostszej postaci.

\(\displaystyle{ \sin ^{4}x +\sin^{2}x\cos^{2}x + \cos^{2}x}\)

dzięki
Ostatnio zmieniony 14 lis 2010, o 12:52 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Ort.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Tożsamość trygonometryczna

Post autor: ares41 »

\(\displaystyle{ \sin ^{4}x +\sin^{2}x\cos^{2}x + \cos^{2}x=\sin^2 x ( \sin ^2 x +\cos^2 x)+\cos^2 x=\sin^2x+\cos^2 x=1}\)
Ostatnio zmieniony 14 lis 2010, o 12:53 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ