funckja trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
monisia9101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 5 paź 2010, o 12:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dom
Podziękował: 2 razy

funckja trygonometryczna

Post autor: monisia9101 »

jak pomnożymy \(\displaystyle{ \sin x \cdot \cos x}\) to co otrzymamy?
Ostatnio zmieniony 14 lis 2010, o 11:20 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Zły dział!
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

funckja trygonometryczna

Post autor: mmoonniiaa »

\(\displaystyle{ sinxcosx= \frac{1}{2} \cdot 2sinxcosx= \frac{1}{2} sin2x}\)
monisia9101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 5 paź 2010, o 12:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dom
Podziękował: 2 razy

funckja trygonometryczna

Post autor: monisia9101 »

a dlaczego ten cos znika?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

funckja trygonometryczna

Post autor: piasek101 »

Bo 2 przy (x) się pojawia.

To co powyżej jest prawdą i tyle.

Istnieje zależność \(\displaystyle{ sin2x=2sinxcosx}\).
monisia9101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 5 paź 2010, o 12:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dom
Podziękował: 2 razy

funckja trygonometryczna

Post autor: monisia9101 »

thx;)
ODPOWIEDZ