Hej mam mały problem.
\(\displaystyle{ \left( 1+ \sqrt{3}i \right) ^{8}}\)
po przekształceniach wyszło mi:
\(\displaystyle{ 2^{8} \left( cos \frac{2}{3} \pi + isin \frac{2}{3} \pi \right)}\)
w odpowiedzi mam mam \(\displaystyle{ 2^{8} \left( \frac{1}{2}+i \frac{ \sqrt{3} }{2} \right)}\)
a mnie wychodzi na odwrót, ponieważ rozbiłam to \(\displaystyle{ \frac{2}{3} \pi}\) jako \(\displaystyle{ 120=90+30}\), czyli sposałam wyniki dla \(\displaystyle{ sin 30}\) i \(\displaystyle{ cos 30}\). Czy coś robię źle?
Postać algebraiczna (potęgowanie)
-
- Użytkownik
- Posty: 273
- Rejestracja: 18 paź 2007, o 21:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 22 razy
Postać algebraiczna (potęgowanie)
Ostatnio zmieniony 14 lis 2010, o 15:28 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Dodane skalowanie nawiasów. Prosze nawet proste wyrażenia umieszczać wewnątrz klamer[latex][/latex] .
Powód: Poprawa wiadomości. Dodane skalowanie nawiasów. Prosze nawet proste wyrażenia umieszczać wewnątrz klamer