Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ sin^2x+ \sqrt{3}cos^2x=( \sqrt{3}+1)sinxcosx}\). No to poczyniłem następujące kroki:
\(\displaystyle{ sin^2x+ \sqrt{3}(1-sin^2x)=( \sqrt{3}+1)sinxcosx}\)
\(\displaystyle{ sin^2x- \sqrt{3} sin^2x+ \sqrt{3}=( \sqrt{3} +1)sinxcosx}\)
\(\displaystyle{ sin^2x(1- \sqrt{3})+ \sqrt{3}=( \sqrt{3} +1)sinxcosx}\). I nie wiem co dalej. Proszę o jakąś wskazówkę.
Równanie trygonometryczne
- klaustrofob
- Użytkownik
- Posty: 1984
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inowrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 607 razy
Równanie trygonometryczne
gdybyś podzielił stronami przez \(\displaystyle{ \cos^2 x}\), miałbyś r-nie \(\displaystyle{ \tg^2 x+\sqrt{3}=(\sqrt{3}+1)\tg x}\), czyli kwadratowe względem zmiennej \(\displaystyle{ \tg x}\). przed podzieleniem trzeba sprawdzić, czy \(\displaystyle{ \cos x=0}\) nie spełnia tego r-nia, by nie "zgubić" jakiegoś rozwiązania.
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 25 lis 2009, o 13:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 7 razy
Równanie trygonometryczne
No dobrze. Załóżmy ze narazie pomine to cosx=0 i zajmę się tylko równaniem kwadratowym. Czyli:
Wykonam podstawienie t:
\(\displaystyle{ t=tgx, t \in R}\) zatem
\(\displaystyle{ t^2+ \sqrt{3}- \sqrt{3}t-t=0}\)
\(\displaystyle{ (t- \sqrt{3})(t-1)=0 \wedge t \in R}\). Wracam teraz do podstawienia
\(\displaystyle{ tgx=1 \vee tgx= \sqrt{3}}\). Czy to jest dobrze? Jeżeli tak to dalej powinienem sobie poradzić.
Uwzględniając to \(\displaystyle{ cosx=0}\) otrzymuje \(\displaystyle{ sinx=0}\). Zatem żadnego dodatkowego rozwiązanie nie będzie chyba. Po rozwiązaniu powyższej alternatywy otrzymuje:
\(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{4}+k\pi \vee x= \frac{\pi}{3 }+k\pi \wedge k \in C}\)
Wykonam podstawienie t:
\(\displaystyle{ t=tgx, t \in R}\) zatem
\(\displaystyle{ t^2+ \sqrt{3}- \sqrt{3}t-t=0}\)
\(\displaystyle{ (t- \sqrt{3})(t-1)=0 \wedge t \in R}\). Wracam teraz do podstawienia
\(\displaystyle{ tgx=1 \vee tgx= \sqrt{3}}\). Czy to jest dobrze? Jeżeli tak to dalej powinienem sobie poradzić.
Uwzględniając to \(\displaystyle{ cosx=0}\) otrzymuje \(\displaystyle{ sinx=0}\). Zatem żadnego dodatkowego rozwiązanie nie będzie chyba. Po rozwiązaniu powyższej alternatywy otrzymuje:
\(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{4}+k\pi \vee x= \frac{\pi}{3 }+k\pi \wedge k \in C}\)
- klaustrofob
- Użytkownik
- Posty: 1984
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inowrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 607 razy
Równanie trygonometryczne
das ist gut.
rozumiem, że uwagi o kosinusie i sinusie to skrót myślowy (że gdyby cosx=0, to byłoby sinx=0 i sprzeczność)?
rozumiem, że uwagi o kosinusie i sinusie to skrót myślowy (że gdyby cosx=0, to byłoby sinx=0 i sprzeczność)?