Mam problem z paroma rownaniami
1) \(\displaystyle{ 2\cos x +3=4\cos \frac{x}{2}}\)
2) \(\displaystyle{ \sin2x \tg x=1}\)
3) \(\displaystyle{ \sin x+\sin 3x+\sin 5x=0}\)
4) \(\displaystyle{ \sin^{2}2x=\sin 3x+\sin x}\)
Równania trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 23493
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3263 razy
Równania trygonometryczne
1)
\(\displaystyle{ cosx=2cos(0,5x)-1}\)
[edit] Nikt się nie brał.
2) Dziedzina i
\(\displaystyle{ 2sinxcosx\cdot\frac{sinx}{cosx}=1}\)
3) Dodałbym pierwszy z ostatnim, potem coś przed nawias.
4) Dodać na prawej, wszystko na lewą i przed nawias.
\(\displaystyle{ cosx=2cos(0,5x)-1}\)
[edit] Nikt się nie brał.
2) Dziedzina i
\(\displaystyle{ 2sinxcosx\cdot\frac{sinx}{cosx}=1}\)
3) Dodałbym pierwszy z ostatnim, potem coś przed nawias.
4) Dodać na prawej, wszystko na lewą i przed nawias.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 15 cze 2010, o 17:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
Równania trygonometryczne
\(\displaystyle{ 2x^{7}- x^{4}-x=0 \\
x( 2x^{6}- x^{3}-1)=0}\)
Niech \(\displaystyle{ x^{3} =t}\)
\(\displaystyle{ x( 2t^{2} -t-1)=0}\)
x( 2x^{6}- x^{3}-1)=0}\)
Niech \(\displaystyle{ x^{3} =t}\)
\(\displaystyle{ x( 2t^{2} -t-1)=0}\)
Ostatnio zmieniony 5 gru 2010, o 18:32 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .