Równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 25 lis 2009, o 13:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 7 razy
Równanie trygonometryczne
Rozwiąż równanie : \(\displaystyle{ \tg \left( x+ \frac{ \pi }{3} \right) =\tg \left( \frac{\pi}{2}-x \right)}\) w przedziale \(\displaystyle{ \left( -\frac{\pi}{2}, \frac{\pi}{2} \right)}\). Proszę o pomoc bo nie mam pojęcia jak to zrobić.
Ostatnio zmieniony 12 lis 2010, o 20:30 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości - skalowanie nawiasów.
Powód: Poprawa wiadomości - skalowanie nawiasów.
- klaustrofob
- Użytkownik
- Posty: 1984
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inowrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 607 razy
Równanie trygonometryczne
w przedziale \(\displaystyle{ (-\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2})}\) funkcja tangens jest różnowartościowa. zastanów się, co z tego wynika?
- klaustrofob
- Użytkownik
- Posty: 1984
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inowrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 607 razy
Równanie trygonometryczne
a potrafisz rozwiązać równanie \(\displaystyle{ \frac{1}{2x-1}=\frac{1}{4x+3}}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 25 lis 2009, o 13:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 7 razy
Równanie trygonometryczne
Tak, oczywiście. Tylko ja to zastosować to tego zadania?
Rozwiązałem i wszyło \(\displaystyle{ x= \frac{1}{12}\pi}\) i nie wiem skąd drugie rozwiązanie a wiem ze jest.
Rozwiązałem i wszyło \(\displaystyle{ x= \frac{1}{12}\pi}\) i nie wiem skąd drugie rozwiązanie a wiem ze jest.
Ostatnio zmieniony 12 lis 2010, o 20:17 przez C@rn@ge, łącznie zmieniany 1 raz.
- klaustrofob
- Użytkownik
- Posty: 1984
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inowrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 607 razy
Równanie trygonometryczne
sorry, pomyliłem się, chciałem za szybkoC@rn@ge pisze:Tak, oczywiście. Tylko ja to zastosować to tego zadania?
i to jest dobry pomysł, ale trzeba zachować ostrożność. z tego, że tangensy są równe nie wynika, że kąty są równe, jak to założyłeś. wynika tylko, że kąty różnią się o wielokrotność \(\displaystyle{ \pi}\) - bo funkcja tangens jest okresowa z okresem \(\displaystyle{ \pi}\). czyli piszesz tak: \(\displaystyle{ x+\frac{\pi}{3}=\frac{\pi}{2}-x+k\pi}\). teraz wyznaczasz \(\displaystyle{ x}\), a potem wybierasz te \(\displaystyle{ x}\), które należą do rozważanego przedziału.Rozwiązałem bez tangensa i wszyło \(\displaystyle{ x= \frac{1}{12}\pi}\) i nie wiem skąd drugie rozwiązanie.
Ostatnio zmieniony 12 lis 2010, o 20:17 przez klaustrofob, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 25 lis 2009, o 13:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 7 razy
Równanie trygonometryczne
Bo jak otrzymałem to \(\displaystyle{ x=\frac{1}{12} \pi}\) to potem do \(\displaystyle{ -\frac{\pi}{2}}\) dodałem właśnie to \(\displaystyle{ x=\frac{1}{12} \pi}\) i otrzymałem drugie rozwiązanie . Czy to ma jakiś sens?
- klaustrofob
- Użytkownik
- Posty: 1984
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inowrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 607 razy
Równanie trygonometryczne
poprawiłem swój ostatni post...
z równania na tangensy przechodzisz do równania \(\displaystyle{ x+\frac{\pi}{3}=\frac{\pi}{2}-x+k\pi}\) skąd
\(\displaystyle{ 2x=\frac{\pi}{6}+k\pi}\) i
\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{2}+\frac{k\pi}{2}}\) i teraz patrzysz, które \(\displaystyle{ x}\) należą do \(\displaystyle{ (-\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2})}\).
weź kilka \(\displaystyle{ k}\) i przekonaj się, że tylko \(\displaystyle{ x\in(-\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2})}\) tylko dla \(\displaystyle{ k=-1}\) i \(\displaystyle{ k=0}\)
z równania na tangensy przechodzisz do równania \(\displaystyle{ x+\frac{\pi}{3}=\frac{\pi}{2}-x+k\pi}\) skąd
\(\displaystyle{ 2x=\frac{\pi}{6}+k\pi}\) i
\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{2}+\frac{k\pi}{2}}\) i teraz patrzysz, które \(\displaystyle{ x}\) należą do \(\displaystyle{ (-\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2})}\).
weź kilka \(\displaystyle{ k}\) i przekonaj się, że tylko \(\displaystyle{ x\in(-\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2})}\) tylko dla \(\displaystyle{ k=-1}\) i \(\displaystyle{ k=0}\)