Wyznaczenie alfy z nierówności

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Verthogh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 11 lis 2010, o 22:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stumilowy Las

Wyznaczenie alfy z nierówności

Post autor: Verthogh »

Witam

Rozwiązuję jedno zadanie z fizyki; doszedłem do czegoś takiego:

\(\displaystyle{ \sin \alpha - \cos \alpha\cdot\frac{h}{L} > \frac{gL}{2V}}\)

Jest sposób na to, żeby wyznaczyć stąd alfę? Tj. zakres w jakim się mieści?

PS. Przepraszam, jeśli wybrałem zły dział, to mój pierwszy post.
?ntegral
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 382
Rejestracja: 1 cze 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 61 razy

Wyznaczenie alfy z nierówności

Post autor: ?ntegral »

Ciężko będzie wyznaczyć z tego alfę (o ile w ogóle się da).

Jesteś pewny, że nierówność jest poprawna?
Verthogh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 11 lis 2010, o 22:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stumilowy Las

Wyznaczenie alfy z nierówności

Post autor: Verthogh »

Do tego doszedłem po wielu różnych przekształceniach, nie widzę w nich błędu. Ale w takim razie trzeba będzie jakoś inaczej ugryźć to zadanie, bardziej sprytnie może...
ODPOWIEDZ