równania trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
consolida
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 9 paź 2010, o 21:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

równania trygonometryczne

Post autor: consolida »

Witam.
Bardzo proszę o jakieś wskazówki, jak zabrać się za następujące zadanka :
1. Wykazać, ze równanie nie ma rozwiązań:

\(\displaystyle{ \sin x+\sin 2x+\ldots+\sin2007x=2007}\)

2.Rozwiązać równanie:

\(\displaystyle{ \cos ^{2007} x+\sin^{2007}x=1}\)

Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki
Ostatnio zmieniony 11 lis 2010, o 02:54 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23493
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3263 razy

równania trygonometryczne

Post autor: piasek101 »

1) jaką największą wartość przyjmuje sinus ? Z tego idzie.
ODPOWIEDZ