Wykaż zależność między kątami w trójkącie.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
czochraczekk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 14 wrz 2010, o 19:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

Wykaż zależność między kątami w trójkącie.

Post autor: czochraczekk »

wykaż, że jeśli \(\displaystyle{ \alpha , \beta , \gamma}\) są kątami trójkąta, to:
\(\displaystyle{ \sin ( \alpha + \beta )=\sin \gamma}\) oraz \(\displaystyle{ \tg ( \alpha + \beta )= -\tg \gamma}\)

bardzo proszę o wskazówki
Ostatnio zmieniony 9 lis 2010, o 17:52 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Pamiętaj o klamrach [latex] ... [/latex]. Zły dział.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Wykaż zależność między kątami w trójkącie.

Post autor: Dasio11 »

Wszystko, czego ci potrzeba, to równość \(\displaystyle{ \alpha+\beta+\gamma=180^\circ}\) oraz wzory redukcyjne.
ODPOWIEDZ