Wykaż równość trygonometryczną.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Tux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 27 cze 2008, o 14:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kto to wie?
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 2 razy

Wykaż równość trygonometryczną.

Post autor: Tux »

\(\displaystyle{ sin54^{\circ}-sin18^{\circ}= \frac{1}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 9 lis 2010, o 16:21 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa nazwy tematu. Nazywaj tematy tak, by było mniej więcej wiadomo o jakie zadanie chodzi.
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Wykaż równość trygonometryczną.

Post autor: Vax »

Zauważ, że \(\displaystyle{ \sin18^{o} = \frac{\sqrt{5}-1}{4}}\)

Pozdrawiam.
Tux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 27 cze 2008, o 14:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kto to wie?
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 2 razy

Wykaż równość trygonometryczną.

Post autor: Tux »

jak otrzymałeś \(\displaystyle{ sin18^{o}}\)?
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Wykaż równość trygonometryczną.

Post autor: Vax »

Istnieje na to wiele dowodów, jednym z nich jest dowód geometryczny, narysujmy trójkąt równoramienny o kątach 72*, 72*, 36*:
AU
AU
2wodtt1.jpg (15.25 KiB) Przejrzano 55 razy
Możemy przyjąć, że długość ramienia ma długość 1, teraz zauważmy, że trójkąty ABD oraz ADC są przystające, tak więc mamy:

\(\displaystyle{ \frac{x}{1} = \frac{1-x}{x}}\)

\(\displaystyle{ x^2=1-x}\)

\(\displaystyle{ x^2+x-1=0}\)

\(\displaystyle{ x = \frac{-1-\sqrt{5}}{2} \vee x=\frac{-1+\sqrt{5}}{2}}\)

Pierwsza możliwość odpada, ponieważ x musi być dodatnie, tak więc mamy:

\(\displaystyle{ x = \frac{\sqrt{5}-1}{2}}\)

I teraz z definicji sinusa:

\(\displaystyle{ \sin 18^{o} = \frac{\frac{x}{2}}{1} = \frac{x}{2} = \frac{\sqrt{5}-1}{4}}\)

Mam nadzieję, że wszystko jest zrozumiałe

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ