najmniejsza i największa wartość funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
k_natalia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 9 lis 2010, o 12:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdansk
Podziękował: 3 razy

najmniejsza i największa wartość funkcji

Post autor: k_natalia »

czy potrafi ktoś to rozwiązać?

Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji (wykorzystujac tylko wiedzę funkcji trygonometrycznej)

\(\displaystyle{ f(x) = \sin 3x - \sqrt{3}\cos 3x}\)
Ostatnio zmieniony 9 lis 2010, o 16:07 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Pamiętaj o tagach [latex] i [/latex], między którymi powinien znajdować się każdy tekst matematyczny. Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

najmniejsza i największa wartość funkcji

Post autor: klaustrofob »

\(\displaystyle{ f(x) = \sin 3x - \sqrt{3} \cos 3x=2(\frac{1}{2}\sin 3x-\frac{\sqrt{3}}{2}\cos 3x)=2(\sin 3x\cos\frac{\pi}{3}-\sin\frac{\pi}{3}\cos 3x)}\) w nawiasie zastosuj wzór na sinus różnicy. odp: -2, 2
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

najmniejsza i największa wartość funkcji

Post autor: lukasz1804 »

Mamy \(\displaystyle{ f(x)=\sin 3x-\tg\frac{\pi}{3}\cos x}\), skąd \(\displaystyle{ \cos\frac{\pi}{3}f(x)=\sin 3x\cos\frac{\pi}{3}-\cos x\sin\frac{\pi}{3}=\sin(3x-\frac{\pi}{3})}\). Zatem jest \(\displaystyle{ f(x)=2\sin(3x-\frac{\pi}{3}).}\)
ODPOWIEDZ