poproszę o rozwiązanie ile to jest stopni i minut
\(\displaystyle{ \arctan 0,084}\)
Dokładna wartość arcus tangensa.
Dokładna wartość arcus tangensa.
Ostatnio zmieniony 9 lis 2010, o 14:28 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa nazwy tematu. Nazywaj tematy tak, by było mniej więcej wiadomo o jakie zadanie chodzi. Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa nazwy tematu. Nazywaj tematy tak, by było mniej więcej wiadomo o jakie zadanie chodzi. Poprawa wiadomości.
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Dokładna wartość arcus tangensa.
Nie wiem czy to w czymś pomoże, ale proponuję coś takiego:
\(\displaystyle{ \arctan x= \sum_{k=0 }^{ \infty} \frac{(-1)^kx^{2k+1}}{2k+1}}\)
A potem można by było coś kombinować z szeregami.
PS. To tylko luźna propozycja. Dobrze byłoby, gdyby ktoś się jeszcze wypowiedział na ten temat.
\(\displaystyle{ \arctan x= \sum_{k=0 }^{ \infty} \frac{(-1)^kx^{2k+1}}{2k+1}}\)
A potem można by było coś kombinować z szeregami.
PS. To tylko luźna propozycja. Dobrze byłoby, gdyby ktoś się jeszcze wypowiedział na ten temat.