czy mógłby mi ktoś objaśnić przykład?
\(\displaystyle{ \cos ^{2} 7x = \frac{3}{4}}\)
Rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ cos^{2}7x= \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ cos7x= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\) lub to samo,ale z minusem.
znamy kąt ,bo mamy cos\(\displaystyle{ 7x= \frac{\pi}{6} +2k\pi\vee 7x= \frac{5\pi}{6}+2k\pi}\)dzielisz przez 7 i masz.
\(\displaystyle{ cos7x= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\) lub to samo,ale z minusem.
znamy kąt ,bo mamy cos\(\displaystyle{ 7x= \frac{\pi}{6} +2k\pi\vee 7x= \frac{5\pi}{6}+2k\pi}\)dzielisz przez 7 i masz.
Ostatnio zmieniony 9 lis 2010, o 21:17 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.