Proszę o sprawdzenie czy dobrze obliczyłam kąty bo mam z tym problem.
1.\(\displaystyle{ cos \alpha =- \frac{1}{2}}\), \(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\) i tu mi kąt wyszedł \(\displaystyle{ \alpha = \frac{2 \pi }{3}}\)
2.\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\), \(\displaystyle{ sin \alpha =- \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) więc \(\displaystyle{ \alpha =- \frac{ \pi }{4}}\)
3.\(\displaystyle{ cos \alpha =- \frac{ \sqrt{3} }{2}}\), \(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{1}{2}}\) \(\displaystyle{ \alpha = \frac{5 \pi }{6}}\)
4.\(\displaystyle{ cos \alpha =- \frac{ \sqrt{2}}{2}}\), \(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) \(\displaystyle{ \alpha = \frac{3 \pi }{4}}\)
5.\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{1}{2}}\), \(\displaystyle{ sin \alpha =- \frac{ \sqrt{3} }{2}}\) \(\displaystyle{ \alpha =- \frac{ \pi }{3}}\)
6.\(\displaystyle{ cos \alpha =- \frac{ \sqrt{2} }{2}}\), \(\displaystyle{ sin \alpha =- \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) \(\displaystyle{ \alpha = \frac{5 \pi }{4}}\)
sprawdzenie kątów
-
- Użytkownik
- Posty: 242
- Rejestracja: 20 gru 2009, o 13:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
-
- Użytkownik
- Posty: 242
- Rejestracja: 20 gru 2009, o 13:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
sprawdzenie kątów
a jeszcze się tak zastanawiam czy w 2. kąt nie wynosi \(\displaystyle{ \frac{7 \pi }{4}}\)
a w 5. \(\displaystyle{ \frac{5 \pi }{ 3}}\)?
a w 5. \(\displaystyle{ \frac{5 \pi }{ 3}}\)?