Rozwiąż równania

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
luca1011
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 10 paź 2010, o 16:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Rozwiąż równania

Post autor: luca1011 »

Bardzo proszę o rozwiązanie poniższych równań:
\(\displaystyle{ a) 4 sin^{2}x-sin^{2}2x=1}\)
\(\displaystyle{ b) tg^{4}x-4tg^{2}x+3=0}\)
\(\displaystyle{ c) sin^{4}x+cos^{4}x=1}\)
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Rozwiąż równania

Post autor: ares41 »

b)
podstawienie
\(\displaystyle{ t=\tg^2x}\)
i mamy równanie kwadratowe.
ODPOWIEDZ