\(\displaystyle{ \sqrt{2}-2\sin x}\) (podzieliłam przez 2)
\(\displaystyle{ =\frac{\sqrt{2}}{2}-\sin x}\)
i teraz w podr. działanie po następnym przekształceniu wygląda tak:
\(\displaystyle{ 2\left(\frac{\sqrt{2}}{2}-\sin x\right)}\)
skąd jest ta 2 przed nawiasem? Czy możliwe jest przy dzieleniu przez 2 w tym przypadku 'skreślenie' tej 2 przy \sin x ? Na zdrowy rozsądek ^^ skróciłam, ale nie jestem przekonana czy można. Proszę o wyjaśnienie .
Zapisz w postaci iloczynu
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 3 paź 2010, o 12:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
Zapisz w postaci iloczynu
Ostatnio zmieniony 9 lis 2010, o 07:18 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- Hausa
- Użytkownik
- Posty: 448
- Rejestracja: 25 sty 2010, o 17:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szastarka
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 50 razy
Zapisz w postaci iloczynu
jeżeli byś miała jeszcze prawą stronę tego równania, np
\(\displaystyle{ \sqrt{2}-2sinx=0}\)
to przy dzieleniu przez 2, dwójka by się skróciła, ale jeżeli masz coś takiego
\(\displaystyle{ f(x)=\sqrt{2}-2sinx}\)
to nie możesz skrócić (bo nie masz z czym) , tylko wyciągasz 2 przed nawias.
\(\displaystyle{ \sqrt{2}-2sinx=0}\)
to przy dzieleniu przez 2, dwójka by się skróciła, ale jeżeli masz coś takiego
\(\displaystyle{ f(x)=\sqrt{2}-2sinx}\)
to nie możesz skrócić (bo nie masz z czym) , tylko wyciągasz 2 przed nawias.