Tożsamość trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
bart3k
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 4 paź 2008, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wieliczka
Podziękował: 13 razy

Tożsamość trygonometryczna

Post autor: bart3k »

\(\displaystyle{ \frac{2 \tg x }{1+\tg ^{2}x } = \sin2x}\)

mam problem, z rozwiązaniem.. nie brałem niestety konta podwójnego w liceum. przyszyły studia, powtórki i niestety nie wiem jak się za to zabrać. z tablic wyczytałem ze \(\displaystyle{ \sin2x = 2\sin x\cos x}\) , jednak nie wiem jak przekształcić lewą stronę równania. proszę o rozpisanie krok po kroku...
Ostatnio zmieniony 7 lis 2010, o 20:03 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Tożsamość trygonometryczna

Post autor: Chromosom »

\(\displaystyle{ 1+\tg^2x=\frac{\cos^2x}{\cos^2x}+\frac{\sin^2x}{\cos^2x}}\)
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

Tożsamość trygonometryczna

Post autor: sea_of_tears »

\(\displaystyle{ \frac{2 \tg x }{1+ \tg ^ 2x}=\sin2x\newline
L=\frac{2 \tg x }{1+ \tg ^ 2x}=\frac{2\frac{ \sin x }{ \cos x }}{1+\frac{ \sin ^ 2x}{ \cos ^ 2x}}=\newline
=\frac{2\frac{ \sin x }{ \cos x }}{\frac{ \cos ^ 2x}{ \cos ^ 2x}+\frac{ \sin ^ 2x}{ \cos ^ 2x}}=\newline
=\frac{2\frac{ \sin x }{ \cos x }}{\frac{ \cos ^ 2x+ \sin ^ 2x}{ \cos ^ 2x}}=\newline
=\frac{2\frac{ \sin x }{ \cos x }}{\frac{1}{ \cos ^ 2x}}=\newline
=\frac{2 \sin x }{ \cos x } \cdot \cos ^ 2x}=2 \sin x \cos x = \sin2x=P}\)
Ostatnio zmieniony 7 lis 2010, o 20:09 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: skoro juz zamieszczasz gotowe rozwiazanie to zadbaj o poprawny zapis funkcji trygonometrycznych
bart3k
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 4 paź 2008, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wieliczka
Podziękował: 13 razy

Tożsamość trygonometryczna

Post autor: bart3k »

dzięki wielkie, udało się.. i mnie
ODPOWIEDZ