Sprawdź, czy prawdziwa jest następująca tożsamość. Podaj konieczne założenia.
\(\displaystyle{ (ctg2 \alpha \cdot cos \alpha +sin \alpha) (1+cos \alpha )= \frac{1}{2}ctg \frac{ \alpha }{2}}\)
Tożsamość trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Tożsamość trygonometryczna
\(\displaystyle{ L=\left(\frac{cos4x}{sin4x}\cdot cos 2x+sin2x\right)(1+cos2x)=}\)
\(\displaystyle{ \left(\frac{1-sin^2 2x}{2sin2x cos 2x}\cdot cos 2x+sin2x\right)(1+cos^2x - sin^2 x)=...}\)
\(\displaystyle{ \left(\frac{1-sin^2 2x}{2sin2x cos 2x}\cdot cos 2x+sin2x\right)(1+cos^2x - sin^2 x)=...}\)