Znajdź wartość parametru m
Znajdź wartość parametru m
Dla jakich wartości parametru m równianie \(\displaystyle{ sin ^{4}x+cos ^{4}x= m ^{2}-3}\) ma rozwiązanie?
-
- Użytkownik
- Posty: 941
- Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kingdom Hearts
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 222 razy
Znajdź wartość parametru m
\(\displaystyle{ sin ^{4}x+cos ^{4}x= m ^{2}-3\\(sin^2 x+cos^2x)^2-2sin^2x*cos^2x=m^2-3\\1-\frac{1}{2}4sin^2x*cos^2x=m^2-3\\4-m^2=\frac{1}{2}sin^22x\\8-2m^2=sin^22x}\)
Prawa strona przyjmuje wartości z przedziału [0,1], zatem istnieje rozwiązanie dla takich m, że
\(\displaystyle{ \begin{cases} 8-2m^2\le 1 \\ 8-2m^2\ge 0 \end{cases}}\)
Prawa strona przyjmuje wartości z przedziału [0,1], zatem istnieje rozwiązanie dla takich m, że
\(\displaystyle{ \begin{cases} 8-2m^2\le 1 \\ 8-2m^2\ge 0 \end{cases}}\)