Jakie pole ma osiemnastokąt foremny wpisany w okrąg o promieniu 5? Odp powinna wyjść około 76,95
Poprawiam nazwę tematu. Powinno być "Pole osiemnastokąta", a nie "Pole osiemnastokątu".
Lbubsazob
Pole osiemnastokąta
-
- Użytkownik
- Posty: 941
- Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kingdom Hearts
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 222 razy
Pole osiemnastokąta
Jak wpiszesz osiemnastokąt foremny w okrąg i poprowadzisz promień do każdego wierzchołka, to otrzymasz 18 trójkątów równoramiennych przystających. Najpierw obliczmy kąt między dwoma promieniami, będącymi zarazem dwoma bokami każdego z tych trójkątów.
\(\displaystyle{ \alpha=360^{o}:18=20^{o}}\)
Teraz skorzystamy ze wzoru na pole trójkąta, mając dane długości dwóch boków i kąt między nimi:
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}ab\sin\alpha}\)
U nas \(\displaystyle{ a=b=R}\)
Zatem pole całkowite to
\(\displaystyle{ P_c=18P=9R^2\sin\alpha\approx 76,95}\)
\(\displaystyle{ \alpha=360^{o}:18=20^{o}}\)
Teraz skorzystamy ze wzoru na pole trójkąta, mając dane długości dwóch boków i kąt między nimi:
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}ab\sin\alpha}\)
U nas \(\displaystyle{ a=b=R}\)
Zatem pole całkowite to
\(\displaystyle{ P_c=18P=9R^2\sin\alpha\approx 76,95}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 7 lis 2010, o 15:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
Pole osiemnastokąta
A jak się nauczyciel się spyta, skąd wziąłem 9R do kwadratu? To co mam odpowiedzieć?
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Pole osiemnastokąta
Ty to masz rozumieć Pole jednego trójkąta jest równe:
\(\displaystyle{ P = \frac{ab \sin \alpha}{2}}\)
\(\displaystyle{ P = \frac{25 \sin 20^{o}}{2}}\)
\(\displaystyle{ 18P = 225 \sin 20^{o}}\)
Co w przybliżeniu jest równe \(\displaystyle{ 76,95[j^2]}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ P = \frac{ab \sin \alpha}{2}}\)
\(\displaystyle{ P = \frac{25 \sin 20^{o}}{2}}\)
\(\displaystyle{ 18P = 225 \sin 20^{o}}\)
Co w przybliżeniu jest równe \(\displaystyle{ 76,95[j^2]}\)
Pozdrawiam.