Dwa równania trygonometryczne:
\(\displaystyle{ 2 sin ^{5} x - 3 sin ^{3} x + sin x = 0}\)
I taka:
\(\displaystyle{ cos^ {2} x - 3 sin x cos x + 1 = 0}\)
Bardzo proszę o nakierowanie mnie w tych równankach.
Równania trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Równania trygonometryczne
Pierwsze:
\(\displaystyle{ 2\sin^5x-3\sin^3x+\sin x=0 \\
\sin x\left( 2\sin^4 x-3\sin^2x+1\right) =0}\)
Potem podstawiasz \(\displaystyle{ t=\sin^2x}\).
\(\displaystyle{ 2\sin^5x-3\sin^3x+\sin x=0 \\
\sin x\left( 2\sin^4 x-3\sin^2x+1\right) =0}\)
Potem podstawiasz \(\displaystyle{ t=\sin^2x}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Równania trygonometryczne
\(\displaystyle{ 2\cos^2x - 3\sin x\cos x + \sin 2x = 0 \\
2\cos^2x - 2\sin x\cos x - \sin x\cos x + sin^2x = 0 \\
2\cos x\left(\cos x - \sin x\right) - \sin x\left(\cos x - \sin x\right) = 0 \\
\ldots}\)
2\cos^2x - 2\sin x\cos x - \sin x\cos x + sin^2x = 0 \\
2\cos x\left(\cos x - \sin x\right) - \sin x\left(\cos x - \sin x\right) = 0 \\
\ldots}\)