Gdzie jest błąd w zadaniu? Składanie sił
Gdzie jest błąd w zadaniu? Składanie sił
Od razu przepraszam jeśli nie ten dział.
Mam takie zadanie i nie wiem gdzie popełniłem błąd. Wynik wychodzi 15,923kN a na rysunku równe 16.
\(\displaystyle{ F _{1} =4kN}\)
\(\displaystyle{ F _{2} =8kN}\)
\(\displaystyle{ F _{3} =10kN}\)
\(\displaystyle{ F _{4} =6kN}\)
\(\displaystyle{ \alpha _{1} =240 ^\circ}\)
\(\displaystyle{ \alpha _{2} =60 ^\circ}\)
\(\displaystyle{ \alpha _{3} =150 ^\circ}\)
\(\displaystyle{ \alpha _{4} =270 ^\circ}\)
Moje obliczenia:
\(\displaystyle{ Wx= \sum_{i=1}^{n=4} F_{i} cos \alpha _{i}= F_{1} cos \alpha _{1} + F_{2} cos \alpha _{2} + F_{3} cos \alpha _{3} + F_{4} cos \alpha _{4}}\)
\(\displaystyle{ Wx=4\cdot \left( -\frac{1}{2}\right) +8\cdot \frac{1}{2} + 10\cdot\left(- \frac{ \sqrt{3}}{2}\right) +6\cdot0=6,660kN}\)
\(\displaystyle{ Wy= \sum_{i=1}^{n=4} F_{i} sin \alpha _{i}= F_{1} sin \alpha _{1} + F_{2} sin \alpha _{2} + F_{3} sin \alpha _{3} + F_{4} sin \alpha _{4}}\)
\(\displaystyle{ Wx=4\cdot \left( -\frac{ \sqrt{3}}{2}\right) +8\cdot \frac{\sqrt{3}}{2} + 10\cdot\frac{1}{2} +6\cdot1=14,464kN}\)
\(\displaystyle{ W= \sqrt{ Wx^{2} + Wy^{2}}}\)
\(\displaystyle{ W= \sqrt{ 6,660^{2} + 14,464^{2}}=15,923kN}\)
\(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{Wy}{W} = \frac{14,464}{15,923} =0,908}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{Wx}{W} = \frac{6,660}{15,923} =0,418}\)
Dalej nie wiem co robić.
Mam takie zadanie i nie wiem gdzie popełniłem błąd. Wynik wychodzi 15,923kN a na rysunku równe 16.
\(\displaystyle{ F _{1} =4kN}\)
\(\displaystyle{ F _{2} =8kN}\)
\(\displaystyle{ F _{3} =10kN}\)
\(\displaystyle{ F _{4} =6kN}\)
\(\displaystyle{ \alpha _{1} =240 ^\circ}\)
\(\displaystyle{ \alpha _{2} =60 ^\circ}\)
\(\displaystyle{ \alpha _{3} =150 ^\circ}\)
\(\displaystyle{ \alpha _{4} =270 ^\circ}\)
Moje obliczenia:
\(\displaystyle{ Wx= \sum_{i=1}^{n=4} F_{i} cos \alpha _{i}= F_{1} cos \alpha _{1} + F_{2} cos \alpha _{2} + F_{3} cos \alpha _{3} + F_{4} cos \alpha _{4}}\)
\(\displaystyle{ Wx=4\cdot \left( -\frac{1}{2}\right) +8\cdot \frac{1}{2} + 10\cdot\left(- \frac{ \sqrt{3}}{2}\right) +6\cdot0=6,660kN}\)
\(\displaystyle{ Wy= \sum_{i=1}^{n=4} F_{i} sin \alpha _{i}= F_{1} sin \alpha _{1} + F_{2} sin \alpha _{2} + F_{3} sin \alpha _{3} + F_{4} sin \alpha _{4}}\)
\(\displaystyle{ Wx=4\cdot \left( -\frac{ \sqrt{3}}{2}\right) +8\cdot \frac{\sqrt{3}}{2} + 10\cdot\frac{1}{2} +6\cdot1=14,464kN}\)
\(\displaystyle{ W= \sqrt{ Wx^{2} + Wy^{2}}}\)
\(\displaystyle{ W= \sqrt{ 6,660^{2} + 14,464^{2}}=15,923kN}\)
\(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{Wy}{W} = \frac{14,464}{15,923} =0,908}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{Wx}{W} = \frac{6,660}{15,923} =0,418}\)
Dalej nie wiem co robić.
Ostatnio zmieniony 7 lis 2010, o 14:45 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Gdzie jest błąd w zadaniu? Składanie sił
Hmm, \(\displaystyle{ \sqrt 3}\) zostało spierwiastkowanie i pomnożone potem podzielone przez mianownik.
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Gdzie jest błąd w zadaniu? Składanie sił
Kalkulator też nie liczy z nieskończoną dokładnością . Jak nie wklepiesz tego w kalkulator, tylko wykonasz obliczenia \(\displaystyle{ W_x,W_y}\) bez podstawiania przybliżonej wartości \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\), to z pewnością otrzymasz dokładny wynik.
A tak na marginesie, jak odróżniasz na rysunku \(\displaystyle{ 16}\) od \(\displaystyle{ 15,923}\) ? Musiałbyś chyba przyłożyć suwmiarkę.
A tak na marginesie, jak odróżniasz na rysunku \(\displaystyle{ 16}\) od \(\displaystyle{ 15,923}\) ? Musiałbyś chyba przyłożyć suwmiarkę.
Gdzie jest błąd w zadaniu? Składanie sił
No wiesz, ten 1mm jest widoczny ;d.
A tak wgl, to mam dobrze zrobione obliczenia? Bo jutro mam z tego sprawdzian i nie chciałbym dostać negatywnej oceny.
A tak wgl, to mam dobrze zrobione obliczenia? Bo jutro mam z tego sprawdzian i nie chciałbym dostać negatywnej oceny.
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Gdzie jest błąd w zadaniu? Składanie sił
Hmm... \(\displaystyle{ sin270^\circ=-1}\). Dziwne, że z rysunku wyszło Ci \(\displaystyle{ 16}\), może przez pomyłkę źle zaznaczyłeś ten kąt...
Gdzie jest błąd w zadaniu? Składanie sił
Co? Jak to? Gdzie popełniłem błąd? Przecież wszystko dobrze liczę.
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Gdzie jest błąd w zadaniu? Składanie sił
Po poprawie błędu, który zauważyłem kilka postów wyżej, a mianowicie:
Na Twoje pytanie "Co? Jak to?" niestety nie potrafię udzielić odpowiedzi, dopóki nie zobaczę Twojego rysunku
wartość \(\displaystyle{ W_x}\) zmienia się w dość znaczny sposób. Rozwiązałem zadanie w programie matematycznym i ostateczna długość wektora wyszedł właśnie ok. \(\displaystyle{ 7,10kN}\), podobnie zresztą wynika z odręcznego rysunku.Crizz pisze:\(\displaystyle{ sin270^\circ=-1}\)
Na Twoje pytanie "Co? Jak to?" niestety nie potrafię udzielić odpowiedzi, dopóki nie zobaczę Twojego rysunku
Gdzie jest błąd w zadaniu? Składanie sił
Fakt, pomyliłem się. taki szczegół a zmienił aż tyle. Chociaż rysunek wychodzi mi źle, bo nie wiem jak go zrobić.
Tyle, że ta \(\displaystyle{ 1}\) zmienia się na \(\displaystyle{ -1}\) nie w \(\displaystyle{ Wx}\) a w \(\displaystyle{ Wy}\)
Po tej zmianie u mnie nadal wychodzi \(\displaystyle{ 14,672kN}\). Inaczej niż u ciebie.
A wiesz jak go zrobić?
Tyle, że ta \(\displaystyle{ 1}\) zmienia się na \(\displaystyle{ -1}\) nie w \(\displaystyle{ Wx}\) a w \(\displaystyle{ Wy}\)
Po tej zmianie u mnie nadal wychodzi \(\displaystyle{ 14,672kN}\). Inaczej niż u ciebie.
A wiesz jak go zrobić?