Znaleźć kąt
-
- Użytkownik
- Posty: 196
- Rejestracja: 6 mar 2010, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: radom
Znaleźć kąt
Jak mam znaleźć kąt jak mam takie dane \(\displaystyle{ \cos \alpha =- \frac{\sqrt{3}}{2}}\) i \(\displaystyle{ \sin\alpha=-\frac{1}{2}}\)
proszę o pomoc bo nie wiem jak się szuka kąta gdy są ujemne wartości. Proszę żeby mi ktoś to dobrze wytłumaczył.
proszę o pomoc bo nie wiem jak się szuka kąta gdy są ujemne wartości. Proszę żeby mi ktoś to dobrze wytłumaczył.
Ostatnio zmieniony 7 lis 2010, o 09:38 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Znaleźć kąt
III ćwiartka
\(\displaystyle{ \tan{\alpha}= \frac{1}{ \sqrt{3} } \\
\alpha= \frac{\pi}{6}+\pi+2k\pi\\
\alpha= \frac{7}{6}\pi+2k\pi\\
k \in \mathbb{Z}}\)
\(\displaystyle{ \tan{\alpha}= \frac{1}{ \sqrt{3} } \\
\alpha= \frac{\pi}{6}+\pi+2k\pi\\
\alpha= \frac{7}{6}\pi+2k\pi\\
k \in \mathbb{Z}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 196
- Rejestracja: 6 mar 2010, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: radom
-
- Użytkownik
- Posty: 196
- Rejestracja: 6 mar 2010, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: radom
Znaleźć kąt
ale skąd wiadomo że jak \(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{1}{3}}\) to \(\displaystyle{ \alpha = \frac{ \pi }{6} + \pi}\) ? jak do tego dojść?
-
- Użytkownik
- Posty: 196
- Rejestracja: 6 mar 2010, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: radom
Znaleźć kąt
tzn tam miał być \(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{1}{ \sqrt{3} }}\). ale ja na sprawdzianie nie bede mogła mieć tablic wiec nie bede miała jak to sprawdzic. Prosze aby ktoś mi wytlumaczył na czym polega to rozpisywanie sin i cos gdy mamy wartości ujemne
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Znaleźć kąt
kolezankaqq,
Na podstawie znaku cosinusa i sinusa ustaliłem w jakiej ćwiartce jest kąt
Na podstawie wartości tangęnsa odczytałem wartość kąta
a \(\displaystyle{ +\pi}\) użyłem tylko po to aby sprowadzić kąt do żądanej ćwiartki
Na koniec dopisałem \(\displaystyle{ +2k\pi}\) ponieważ okresem podstawowym dla sinusa i cosinusa jest
\(\displaystyle{ 2\pi}\)
P.S.
Wartości funkcji trygonometrycznych dla kilku podstawowych kątów
można wbić do łba na pamięć
Na podstawie znaku cosinusa i sinusa ustaliłem w jakiej ćwiartce jest kąt
Na podstawie wartości tangęnsa odczytałem wartość kąta
a \(\displaystyle{ +\pi}\) użyłem tylko po to aby sprowadzić kąt do żądanej ćwiartki
Na koniec dopisałem \(\displaystyle{ +2k\pi}\) ponieważ okresem podstawowym dla sinusa i cosinusa jest
\(\displaystyle{ 2\pi}\)
P.S.
Wartości funkcji trygonometrycznych dla kilku podstawowych kątów
można wbić do łba na pamięć
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Znaleźć kąt
\(\displaystyle{ tgx=\frac{1}{\sqrt 3}=\frac{\sqrt 3}{3}}\) a i tak masz z tablic (no może to tabliczka).kolezankaqq pisze:tzn tam miał być \(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{1}{ \sqrt{3} }}\). ale ja na sprawdzianie nie bede mogła mieć tablic wiec nie bede miała jak to sprawdzic.