1.Wiedząc, że \(\displaystyle{ sin(6 \pi + \alpha )>0 i cos( \pi + \alpha )= \frac{5}{13}}\), oblicz \(\displaystyle{ tg \alpha}\)
2.Sprawdź czy równość \(\displaystyle{ \frac{1+sin4x}{cos4x}= \frac{1+tg2x}{1-tg2x}}\) jest tożsamością trygonometryczną.
3. Wykaż że dla dowolnej liczby rzeczywistej x i y zachodzi równość \(\displaystyle{ sin^2x-sin^2y=sin(x+y)sin(x-y)}\).
4.Kat\(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem ostrym, jaki tworzy prosta o równaniu \(\displaystyle{ y=2x+5}\) z osią OX. Oblicz wartość wyrażenia \(\displaystyle{ \frac{sin \alpha(cos \alpha +sin \alpha) }{cos^2 \alpha}}\)
5. Twierdzenie; dla każdej liczby rzeczywistej a zachodzi równość\(\displaystyle{ sin3 \alpha =3sin \alpha -4sin^3 \alpha}\). Wykorzystując podane twierdzenie, wykaż że, liczna \(\displaystyle{ sin10^o}\) jest pierwiatekiem wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=8x^3-6x+1}\)
Proszę o wskazania rozwiązań. Z góry dziękuje na poświęcenie swojego czasu,wysiłek i pomoc.
Związki między funkcjami trygonometrycznymi
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Związki między funkcjami trygonometrycznymi
2.
To to samo co (2x=t) :
\(\displaystyle{ \frac{1+sin2t}{cos2t}=\frac{1+tgx}{1-tgx}}\) na lewej zgubić podwojone kąty; pokombinować jak skrócić; podzielić licznik i mianownik przez (cost); zobaczyć prawą.
4. Np tak - \(\displaystyle{ tg\alpha = 2}\) szukane skróć przez \(\displaystyle{ cos^2\alpha}\)
albo z trójkata prostokątnego wyznaczyć sin i cos i wstawić do szukanego.
5. Było tu wielokrotnie (szukaj), idzie z
\(\displaystyle{ sin30=3sin10-4sin^3 10}\)-- 8 listopada 2010, 22:21 --Przez przypadek tu zajrzałem - w tym 2) zamiast tgx ma być \(\displaystyle{ tg(t)}\)
To to samo co (2x=t) :
\(\displaystyle{ \frac{1+sin2t}{cos2t}=\frac{1+tgx}{1-tgx}}\) na lewej zgubić podwojone kąty; pokombinować jak skrócić; podzielić licznik i mianownik przez (cost); zobaczyć prawą.
4. Np tak - \(\displaystyle{ tg\alpha = 2}\) szukane skróć przez \(\displaystyle{ cos^2\alpha}\)
albo z trójkata prostokątnego wyznaczyć sin i cos i wstawić do szukanego.
5. Było tu wielokrotnie (szukaj), idzie z
\(\displaystyle{ sin30=3sin10-4sin^3 10}\)-- 8 listopada 2010, 22:21 --Przez przypadek tu zajrzałem - w tym 2) zamiast tgx ma być \(\displaystyle{ tg(t)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 19 kwie 2013, o 14:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Związki między funkcjami trygonometrycznymi
Zadanie 4: próbowałem rozwiązać kreśląc trójkąt w układzie współrzędnych z wierzchołkami (0,0), (1,0), (1,7). Przeciwprostokątna \(\displaystyle{ 5 \sqrt{2}}\), \(\displaystyle{ sin \alpha= \frac{7 \sqrt{2} }{10}}\), \(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{ \sqrt{2} }{10}}\). Po podstawieniu wychodzi inny wynik niż w zaproponowanym rozwiązaniu. Co robię źle?
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Związki między funkcjami trygonometrycznymi
Zad 1
Wyciągnij odpowiedni wniosek z tego:
\(\displaystyle{ \sin (6 \pi + \alpha)>0 \ \text{oraz} \ \cos (\pi + \alpha)}\)
a następnie ciśnij jedynką trygonometryczną do wyznaczenia sinusa oraz wykorzystaj fakt, że \(\displaystyle{ \tg x = \frac{\sin x}{\cos x}}\)
Pozdrawiam!
Wyciągnij odpowiedni wniosek z tego:
\(\displaystyle{ \sin (6 \pi + \alpha)>0 \ \text{oraz} \ \cos (\pi + \alpha)}\)
a następnie ciśnij jedynką trygonometryczną do wyznaczenia sinusa oraz wykorzystaj fakt, że \(\displaystyle{ \tg x = \frac{\sin x}{\cos x}}\)
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Związki między funkcjami trygonometrycznymi
Nie wiem.dawid_c pisze:Zadanie 4: ...
Co robię źle?
Co do zadania : boki trójkąta to \(\displaystyle{ 1;2;\sqrt 5}\)