Wartości funkcji cos() i arc cos()

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Nati071188
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 8 gru 2007, o 14:34
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy

Wartości funkcji cos() i arc cos()

Post autor: Nati071188 »

Witam,
mam problem z pewnymi obliczeniami ;]

\(\displaystyle{ cos \alpha = 2 \sqrt{2}

\alpha = ...}\)
nie wiem jak to i skąd mam wyliczyć, bo w tablicy takiej wartości nie ma

podobnie
\(\displaystyle{ sin \alpha = 2 \sqrt{2}

\alpha = ... ?}\)


oczywiście kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) ma spełniać oby dwa równania.
Jeśli ktoś jest w stanie wytłumaczyć, to dziękuję z góry.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Wartości funkcji cos() i arc cos()

Post autor: ares41 »

To niemożliwe
\(\displaystyle{ -1 \le \sin \alpha \le 1\\-1 \le \cos \alpha \le 1}\)
Nati071188
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 8 gru 2007, o 14:34
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy

Wartości funkcji cos() i arc cos()

Post autor: Nati071188 »

faktycznie
Dzięki, w takim razie coś w zadaniu mam źle..
ODPOWIEDZ