udowodnij tożsamość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
opakowanie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 5 lis 2010, o 18:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: GDYNIA

udowodnij tożsamość

Post autor: opakowanie »

\(\displaystyle{ \tg \alpha\cdot \frac{\ctg \alpha }{1- \sin \alpha ^{2} }= \tg \alpha ^{2} +1\\\\

Proszę \ pomóżcie \ udowonić \ tę \ tożsamość. \ Nic \ mi \ nie \ wychodzi...}\)
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

udowodnij tożsamość

Post autor: ares41 »

\(\displaystyle{ \tg \alpha\cdot \frac{\ctg \alpha }{1- \sin^{2} \alpha }= \tg \alpha ^{2} +1\\L=\tg \alpha\cdot \frac{\ctg \alpha }{1- \sin^{2} \alpha }= \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha} \cdot \frac{ \frac{\cos \alpha}{\sin \alpha} }{\cos^2 \alpha}= \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha} \cdot \frac{\cos \alpha}{\cos^2 \alpha \cdot \sin \alpha}= \frac{1}{\cos^2 \alpha}= \frac{\sin^2 \alpha+\cos^2 \alpha}{cos^2 \alpha}= \frac{\sin^2 \alpha}{\cos^2 \alpha}+\frac{\cos^2 \alpha}{\cos^2 \alpha}=\tg^2 \alpha + 1\\P=\tg^2 \alpha + 1\\L=P}\)
opakowanie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 5 lis 2010, o 18:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: GDYNIA

udowodnij tożsamość

Post autor: opakowanie »

dziękuję bardzo!
ODPOWIEDZ