sprawdzić czy zachodzi tożsamość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
schloss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 333
Rejestracja: 12 wrz 2009, o 12:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 19 razy

sprawdzić czy zachodzi tożsamość

Post autor: schloss »

Proszę o sprawdzenie zadania.
Treść: sprawdzić, czy

\(\displaystyle{ \frac{ \cos\left( \frac{3 \pi}{2}- \alpha \right) \cdot \sin\left( \alpha - \frac{\pi}{2} \right) }{\tg \alpha - \tg\left( \frac{\pi}{2}+ \alpha \right) }=\left(\sin \alpha \right)^{2}-\left(\sin \alpha \right)^{4}}\)

jest tożsamością.

\(\displaystyle{ L = \frac{-\sin \alpha \cdot \cos \alpha}{ \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha}+ \frac{\cos \alpha}{\sin \alpha} }= \frac{-\sin \alpha \cdot \cos \alpha}{ \frac{1}{\sin \alpha* \cos \alpha} }= -\sin^{2} \alpha \cdot \cos^{2} \alpha=-\sin^{2} \alpha + \sin^{4} \alpha \neq P}\)
Ostatnio zmieniony 4 lis 2010, o 19:11 przez Crizz, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnozenia to '\cdot'. Warto przed wysłaniem wiadomości ze skomplikowanym wyrażeniem użyć funkcji "Podgląd".
wawek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 66 razy

sprawdzić czy zachodzi tożsamość

Post autor: wawek91 »

Pierwszy błąd.

\(\displaystyle{ sin(\alpha - \frac{\pi}{2}) \neq cos\alpha}\)
Awatar użytkownika
schloss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 333
Rejestracja: 12 wrz 2009, o 12:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 19 razy

sprawdzić czy zachodzi tożsamość

Post autor: schloss »

kurka wodna. eh. tak naprawdę akurat to zrobiłem dobrze, ale nie wyciągnąłem minusa sprzed pierwszego czynnika. więc tożsamość prawdziwa. podejrzewałem że pewnie mam błąd, bo wychodziła strona lewa bliźniacza wobec prawej. dzięki.
ODPOWIEDZ