Wykazanie nierówności z funkcjami trygonometrycznymi

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
BaTinka91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 4 sty 2010, o 14:47
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Wykazanie nierówności z funkcjami trygonometrycznymi

Post autor: BaTinka91 »

\(\displaystyle{ \left| a\sin x+b\sin x\right| \le \sqrt{a ^{2}+b ^{2} }}\) dla a,b\(\displaystyle{ \in R}\)

doszłam do czegoś takiego

\(\displaystyle{ (a ^{2} +b ^{2} )(1-\sin ^{2}x ) \ge 2ab\sin ^{2} x}\)

i myslałam ze moze jak wiem ze \(\displaystyle{ a^{2} +b ^{2} \ge 2ab}\) to da się coś wykombinować ale raczej nie da rady...

jak ktoś ma pomysł na to zadanie to proszę o podpowiedź
Ostatnio zmieniony 3 lis 2010, o 19:10 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: "III 5.5 [Temat] Nie może składać się tylko ze słów: "Udowodnij, że...", "Zadanie", "Problem" itp." Regulamin Forum - http://matematyka.pl/regulamin.htm
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Wykazanie nierówności z funkcjami trygonometrycznymi

Post autor: TheBill »

Nie jestem pewien, ale dla \(\displaystyle{ a=b=1}\) mam \(\displaystyle{ |sinx| \le \frac{ \sqrt{2} }{2}}\), a to nie zachodzi dla wszystkich iksów...
BaTinka91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 4 sty 2010, o 14:47
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Wykazanie nierówności z funkcjami trygonometrycznymi

Post autor: BaTinka91 »

no właśnie w tym problem...
kompletnie nie wiem jak to ugryźć
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Wykazanie nierówności z funkcjami trygonometrycznymi

Post autor: TheBill »

BaTinka91 pisze:kompletnie nie wiem jak to ugryźć
Jeżeli ktoś mądrzejszy potwierdzi mój wcześniejszy post to nie ma co tu "ugryzać", dowodzić, bo nierówność jest nieprawdziwa.
ODPOWIEDZ