Równania trygonometryczne.
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 5 gru 2008, o 18:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kętrzyn
- Podziękował: 7 razy
Równania trygonometryczne.
Siemanko.
Chciałbym Was poprosić o pomoc w rozwiązaniu i wytłumaczenie następujących równań:
\(\displaystyle{ 1. cos (3x - \frac{ \pi }{4} ) = - \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ 2. 2 sin ^{2} (2x + \frac{ \pi }{2} ) - 1 = 0}\)
\(\displaystyle{ 3. ctg ^{2} ( \frac{3x - \pi }{6} ) + 2 = 5}\)
\(\displaystyle{ 4. 2 sin ^{2} x - \sqrt{3} sin x - 3 = 0}\)
\(\displaystyle{ 5. 2 cos ^{2} x = cos x +1}\)
\(\displaystyle{ 6. \frac{1}{cos x} + cos x = cos ^{2} x + 1}\)
Proszę o szybkie rozwiązania mam to na jutro ;/
Chciałbym Was poprosić o pomoc w rozwiązaniu i wytłumaczenie następujących równań:
\(\displaystyle{ 1. cos (3x - \frac{ \pi }{4} ) = - \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ 2. 2 sin ^{2} (2x + \frac{ \pi }{2} ) - 1 = 0}\)
\(\displaystyle{ 3. ctg ^{2} ( \frac{3x - \pi }{6} ) + 2 = 5}\)
\(\displaystyle{ 4. 2 sin ^{2} x - \sqrt{3} sin x - 3 = 0}\)
\(\displaystyle{ 5. 2 cos ^{2} x = cos x +1}\)
\(\displaystyle{ 6. \frac{1}{cos x} + cos x = cos ^{2} x + 1}\)
Proszę o szybkie rozwiązania mam to na jutro ;/
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Równania trygonometryczne.
5)
Wszystko na lewą stroną, po prawej będziesz miał zero. Potem podstawienie \(\displaystyle{ t=cos\alpha}\) i masz równanie kwadratowe.
Wszystko na lewą stroną, po prawej będziesz miał zero. Potem podstawienie \(\displaystyle{ t=cos\alpha}\) i masz równanie kwadratowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 5 gru 2008, o 18:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kętrzyn
- Podziękował: 7 razy
Równania trygonometryczne.
czy nie kminisz tego ze ja tego nie ogarniam TOTALNIE ??
Po co tam 3x itd...
Po co tam 3x itd...
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Równania trygonometryczne.
5)
\(\displaystyle{ 2 cos ^{2} x = cos x +1\\2 cos ^{2} x- cos x-1= 0\\t=cosx \\2t^2-t-1=0\\\Delta=(-1)^2-4 \cdot 2 \cdot (-1)=9\\\sqrt{\Delta}= \sqrt{9}=3\\t_1= \frac{-(-1)-3}{2 \cdot 2}=-\frac{1}{2},\\t_2=\frac{-(-1)+3}{2 \cdot 2}=1\\cosx=- \frac{1}{2} \vee cosx=1\\x=\ldots \vee x=\ldots}\)
\(\displaystyle{ 2 cos ^{2} x = cos x +1\\2 cos ^{2} x- cos x-1= 0\\t=cosx \\2t^2-t-1=0\\\Delta=(-1)^2-4 \cdot 2 \cdot (-1)=9\\\sqrt{\Delta}= \sqrt{9}=3\\t_1= \frac{-(-1)-3}{2 \cdot 2}=-\frac{1}{2},\\t_2=\frac{-(-1)+3}{2 \cdot 2}=1\\cosx=- \frac{1}{2} \vee cosx=1\\x=\ldots \vee x=\ldots}\)
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Równania trygonometryczne.
1)
\(\displaystyle{ cos \left(3x - \frac{ \pi }{4}\right) = - \frac{ \sqrt{2} }{2}\\t=\left(3x-\frac{ \pi }{4} \right)\\cost=- \frac{ \sqrt{2} }{2}\\t_1= \frac{3\pi}{4}+2k\pi, k \in C\\t_2=-\frac{3\pi}{4}+2k\pi, k \in C\\3x-\frac{ \pi }{4}=\frac{3\pi}{4}+2k\pi \vee 3x-\frac{ \pi }{4}=-\frac{3\pi}{4}+2k\pi, k \in C\\x=\ldots \vee x=\ldots}\)
\(\displaystyle{ cos \left(3x - \frac{ \pi }{4}\right) = - \frac{ \sqrt{2} }{2}\\t=\left(3x-\frac{ \pi }{4} \right)\\cost=- \frac{ \sqrt{2} }{2}\\t_1= \frac{3\pi}{4}+2k\pi, k \in C\\t_2=-\frac{3\pi}{4}+2k\pi, k \in C\\3x-\frac{ \pi }{4}=\frac{3\pi}{4}+2k\pi \vee 3x-\frac{ \pi }{4}=-\frac{3\pi}{4}+2k\pi, k \in C\\x=\ldots \vee x=\ldots}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 5 gru 2008, o 18:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kętrzyn
- Podziękował: 7 razy
Równania trygonometryczne.
Nadal nie kminie...
masz moze jakiś ogólny wzór czy cos..??
mozesz jakies komentarze dać krok po kroku co robisz??
masz moze jakiś ogólny wzór czy cos..??
mozesz jakies komentarze dać krok po kroku co robisz??
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Równania trygonometryczne.
Najpierw podstawiam \(\displaystyle{ t=\left(3x-\frac{ \pi }{4} \right)}\).
Z tablic odczytuję, że \(\displaystyle{ cos t}\) przyjmuje wartość \(\displaystyle{ -\frac{ \sqrt{2} }{2}}\) dla \(\displaystyle{ t= \frac{3\pi}{4} \vee t=-\frac{3\pi}{4}}\). Funkcja ta ma okres podstawowy \(\displaystyle{ 2\pi}\), co należy uwzględnić, dlatego dopisuję \(\displaystyle{ +2k\pi, k\in C}\).
Następnie w miejsce \(\displaystyle{ t}\) (w drugiej linijce) podstawiam wyznaczone wartości. Otrzymuję równanie z jedną niewiadomą, z którego wystarczy już tylko ją wyznaczyć (\(\displaystyle{ x}\)).
Z tablic odczytuję, że \(\displaystyle{ cos t}\) przyjmuje wartość \(\displaystyle{ -\frac{ \sqrt{2} }{2}}\) dla \(\displaystyle{ t= \frac{3\pi}{4} \vee t=-\frac{3\pi}{4}}\). Funkcja ta ma okres podstawowy \(\displaystyle{ 2\pi}\), co należy uwzględnić, dlatego dopisuję \(\displaystyle{ +2k\pi, k\in C}\).
Następnie w miejsce \(\displaystyle{ t}\) (w drugiej linijce) podstawiam wyznaczone wartości. Otrzymuję równanie z jedną niewiadomą, z którego wystarczy już tylko ją wyznaczyć (\(\displaystyle{ x}\)).
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 5 gru 2008, o 18:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kętrzyn
- Podziękował: 7 razy
Równania trygonometryczne.
to w tym 1:
\(\displaystyle{ x = \frac{ \pi + k \pi }{3}}\) ?? lub z - ...-- 2 listopada 2010, 19:20 --wes mi to ogarnij bo to poje**** jest...
\(\displaystyle{ x = \frac{ \pi + k \pi }{3}}\) ?? lub z - ...-- 2 listopada 2010, 19:20 --wes mi to ogarnij bo to poje**** jest...
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 5 gru 2008, o 18:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kętrzyn
- Podziękował: 7 razy
Równania trygonometryczne.
ziomek nie mam pojęcia jak to roziwiązywać i tak już coś tam łapię ale nie wszystko możesz mi zrobić te przykłady a ja ogarne co i jak??
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Równania trygonometryczne.
\(\displaystyle{ 3x - \frac{ \pi }{4}=\frac{3\pi}{4}+2k\pi \vee 3x - \frac{ \pi }{4}=-\frac{3\pi}{4}+2k\pi\\3x =\frac{3\pi}{4}+2k\pi+ \frac{ \pi }{4}\vee 3x =-\frac{3\pi}{4}+2k\pi+ \frac{ \pi }{4}\\3x =\frac{3\pi+\pi}{4}+2k\pi\vee 3x =\frac{-3\pi}{4}+2k\pi+ \frac{ \pi }{4}\\3x =\frac{4\pi}{4}+2k\pi\vee 3x =\frac{-3\pi+\pi}{4}+2k\pi\\3x =\pi+2k\pi\vee 3x =\frac{-2\pi}{4}+2k\pi\\x = \frac{ \pi+2k\pi}{3}\vee 3x =-\frac{\pi}{2}+2k\pi\\x = \frac{ \pi+2k\pi}{3}\vee x =-\frac{\pi}{6}+ \frac{2k\pi}{3} \\k \in C}\)
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Równania trygonometryczne.
4)
\(\displaystyle{ 2 sin ^{2} x - \sqrt{3} sin x - 3 = 0\\t=sinx\\2t^2-t \sqrt{3}-3=0\\\Delta=(- \sqrt{3} )^2-4 \cdot 2 \cdot (-3)=27\\ \sqrt{\Delta}=3 \sqrt{3} \\t_1= \frac{ -(-\sqrt{3})-3 \sqrt{3} }{2 \cdot 2} \\ t_2= \frac{ -(-\sqrt{3})+3 \sqrt{3} }{2 \cdot 2}\\t_1= - \frac{ \sqrt{3} }{2}\\t_2= \sqrt{3}\\sint=- \frac{ \sqrt{3} }{2} \vee sint= \sqrt{3}}\)
Widać, że druga możliwość nie zachodzi, bo \(\displaystyle{ \sqrt{3} >1}\), a \(\displaystyle{ sin\alpha \in \left<-1;1\right>}\).
Mamy:
\(\displaystyle{ sint=- \frac{ \sqrt{3} }{2}\\t=\ldots}\)
\(\displaystyle{ 2 sin ^{2} x - \sqrt{3} sin x - 3 = 0\\t=sinx\\2t^2-t \sqrt{3}-3=0\\\Delta=(- \sqrt{3} )^2-4 \cdot 2 \cdot (-3)=27\\ \sqrt{\Delta}=3 \sqrt{3} \\t_1= \frac{ -(-\sqrt{3})-3 \sqrt{3} }{2 \cdot 2} \\ t_2= \frac{ -(-\sqrt{3})+3 \sqrt{3} }{2 \cdot 2}\\t_1= - \frac{ \sqrt{3} }{2}\\t_2= \sqrt{3}\\sint=- \frac{ \sqrt{3} }{2} \vee sint= \sqrt{3}}\)
Widać, że druga możliwość nie zachodzi, bo \(\displaystyle{ \sqrt{3} >1}\), a \(\displaystyle{ sin\alpha \in \left<-1;1\right>}\).
Mamy:
\(\displaystyle{ sint=- \frac{ \sqrt{3} }{2}\\t=\ldots}\)