Mam teraz problem z takim zadaniem. To już mi wcale nie wychodzi i to pewnie ze względu na te minusy w nawiasach.
Oblicz:
\(\displaystyle{ sin(-870^{ \circ})-3cos(-45^{ \circ})+2tg570^{ \circ}}\)
Olbicz wartość wyrażenia bez tablic trygonometrycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 795
- Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 66 razy
Olbicz wartość wyrażenia bez tablic trygonometrycznych
Zastosuj wzory redukcyjne:
\(\displaystyle{ -870 = -180 \cdot 5 + 30\\
570 = 180 \cdot 3 + 30}\)
\(\displaystyle{ -870 = -180 \cdot 5 + 30\\
570 = 180 \cdot 3 + 30}\)
Ostatnio zmieniony 3 lis 2010, o 22:36 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę nawet proste wyrażenia umieszczać wewnątrz klamer[latex][/latex] .
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę nawet proste wyrażenia umieszczać wewnątrz klamer