sinx=-1/2

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
elsmd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 109
Rejestracja: 25 mar 2010, o 19:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy

sinx=-1/2

Post autor: elsmd »

W jaki sposób mogę rozwiązać takie równanie?
Chodzi mi o sposób, gdyz w necie podane są tylko wyniki.
\(\displaystyle{ sinx=- \frac{1}{2}}\)
wawek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 66 razy

sinx=-1/2

Post autor: wawek91 »

\(\displaystyle{ sinx = sin(-\frac{\pi}{6})}\)
\(\displaystyle{ x = -\frac{\pi}{6} + 2k\pi \ \ \ \vee \ \ \ x = \frac{7\pi}{6} + 2k\pi}\)
ODPOWIEDZ