równania i nierówności - rozwiązania w przedziale

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
D-Mic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 2 paź 2010, o 11:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

równania i nierówności - rozwiązania w przedziale

Post autor: D-Mic »

w przedziale \(\displaystyle{ x\in\langle 0; 2\pi\rangle}\)

1) \(\displaystyle{ \tg 3t-\tg t-4 \sin t = 0}\)

2) \(\displaystyle{ \sin( \frac{ \pi }{2}+2x) \ctg 3x+\sin( \pi +2x)-\sqrt{2}\cos 5x \ge 0}\)

3) \(\displaystyle{ \cos^{-2}2t-\sin^{-2}2t = \frac{8}{3}}\)
Ostatnio zmieniony 1 lis 2010, o 16:56 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Umieszczaj CAŁE wyrażenia matematyczne miedzy jedną parą tagów [latex] i [/latex] - zapis będzie czytelniejszy. Poprawa wiadomości.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

równania i nierówności - rozwiązania w przedziale

Post autor: piasek101 »

Jak się ma (x) do (t) ?
D-Mic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 2 paź 2010, o 11:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

równania i nierówności - rozwiązania w przedziale

Post autor: D-Mic »

no x=t po prostu inna zmienna:)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

równania i nierówności - rozwiązania w przedziale

Post autor: piasek101 »

3. Dziedzina; ,,zlikwiduj" te minusy z wykładników; potem zniknij kosinusa na rzecz sinusa; podstaw coś zamiast \(\displaystyle{ sin^2 2t}\) (dla wygody); rozwiąż otrzymane, wróć do podstawienia.
ODPOWIEDZ