Dla jakich katów tożsamości są prawdziwe?

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
i-w-ona
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 5 paź 2009, o 21:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

Dla jakich katów tożsamości są prawdziwe?

Post autor: i-w-ona »

Mam kilka tożsamości np. \(\displaystyle{ \frac{1+tg \alpha }{1+ctg \alpha } = tg \alpha}\) , które należy udowodnić i z tym nie mam problemu, ale dodatkowe polecenie brzmi: dla jakich kątów \(\displaystyle{ \alpha}\) są one prawdziwe? I nie bardzo wiem czy mam to zrobić po prostu na zasadzie wyznaczenia dziedziny, czy też jakoś inaczej? Z góry dzięki
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Dla jakich katów tożsamości są prawdziwe?

Post autor: Chromosom »

no tak,wez sobie np kat \(\displaystyle{ \alpha=\frac{\pi}{4}}\) i to nie bedzie wtedy prawda,znajdz inne takie katy
i-w-ona
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 5 paź 2009, o 21:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

Dla jakich katów tożsamości są prawdziwe?

Post autor: i-w-ona »

Akurat dla \(\displaystyle{ \alpha = \frac{ \pi }{4}}\) tożsamość jak najbardziej zachodzi. Nie zachodzi np. dla \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}}\), bo tangens wtedy nie istnieje.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Dla jakich katów tożsamości są prawdziwe?

Post autor: Chromosom »

no tak, chodzilo mi o \(\displaystyle{ -\frac{\pi}{4}}\)
ODPOWIEDZ