Pochodna arcsin - jak określić znak?

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
gambiting
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 23 kwie 2009, o 19:34
Płeć: Mężczyzna

Pochodna arcsin - jak określić znak?

Post autor: gambiting »

Witam! Staram się obliczyć pochodną arcsin,ale nie wiem jak określić znak,czy ktoś może mi to wyjaśnić?


\(\displaystyle{ y=arcsin(x)}\)
a więc:
\(\displaystyle{ x = sin y}\)
Pochodna \(\displaystyle{ \frac{dx}{dy} = cos y}\)
A więc odwrotna pochodna \(\displaystyle{ \frac{dy}{dx} = \frac{1}{cos y}}\)

Teraz muszę mieć samo cos y,więc:
\(\displaystyle{ cos^{2}y + sin^{2}y = 1}\)
\(\displaystyle{ cos (y) = \pm \sqrt{1 - sin^{2}y }}\)

No i podstawiając to do pochodnej otrzymuję:

\(\displaystyle{ \frac{dx}{dy} = \frac{1}{ \pm \sqrt{1 - x^{2} } }}\)


Poprawna odpowiedź jest bez znaku(dodatnia) czyli cos(y) jest dodatni. Czy ktoś może mi wyjaśnić dlaczego tak jest? Wiem że to wynika z wykresu funkcji cos(y) w stosunku do jej odwrotności,ale nie potrafię się w tym połapać,na co mam patrzeć aby to zauważyć?

-- 31 paź 2010, o 17:35 --

dobra,już sam do tego doszedłem

skoro \(\displaystyle{ y = arcsin(x)}\), to w takim razie \(\displaystyle{ y}\) będzie pomiędzy \(\displaystyle{ [- \frac{ \pi }{2}, \frac{ \pi }{2}]}\),

a dla takich wartości \(\displaystyle{ cos (y)}\) zawsze będzie dodatnie
ODPOWIEDZ