parametr m w równaniu
- Sirkami
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 3 gru 2006, o 13:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Berlin
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
parametr m w równaniu
Witam!
mam problem z tym zadaniem:
Dla jakich wartości parametru m równanie ma rozwiązania:
\(\displaystyle{ \sin ^{2}x + \sin x +m=0}\)
Wiem że na pewno delta musi być większa od zera, czyli \(\displaystyle{ m \le \frac{1}{4}}\)
Tylko nie mogę wymyślić warunków, żeby \(\displaystyle{ x_1}\) i \(\displaystyle{ x_2}\) były w zakresie od -1 do 1.
Z góry dziękuje za pomoc
mam problem z tym zadaniem:
Dla jakich wartości parametru m równanie ma rozwiązania:
\(\displaystyle{ \sin ^{2}x + \sin x +m=0}\)
Wiem że na pewno delta musi być większa od zera, czyli \(\displaystyle{ m \le \frac{1}{4}}\)
Tylko nie mogę wymyślić warunków, żeby \(\displaystyle{ x_1}\) i \(\displaystyle{ x_2}\) były w zakresie od -1 do 1.
Z góry dziękuje za pomoc
Ostatnio zmieniony 30 sie 2011, o 17:02 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu funkcji trygonometrycznych.
Powód: Poprawa zapisu funkcji trygonometrycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
parametr m w równaniu
\(\displaystyle{ (-1\le x_1\le 1\wedge -1\le x_2\le 1)\iff (x_1\ge -1\wedge x_1\le 1\wedge x_2\ge -1\wedge x_2\le 1)\iff (x_1+1\ge 0\wedge x_1-1\le 0\wedge x_2+1\ge 0\wedge x_2-1\le 0)\iff \{[(x_1+1)+(x_2+1)\ge 0]\wedge [(x_1+1)(x_2+1)\ge 0]\wedge [(x_1-1)+(x_2-1)\le 0]\wedge [(x_1-1)(x_2-1)\ge 0]\}\iff [(x_1+x_2\ge -2)\wedge (x_1x_2+(x_1+x_2)\ge -1)\wedge (x_1+x_2\le 2)\wedge (x_1x_2-(x_1+x_2)\le -1)]}\)
Wystarczy teraz zastosować wzory Viete'a.
Wystarczy teraz zastosować wzory Viete'a.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
parametr m w równaniu
lukasz1804, wydaje mi się, że twoje rozwiązanie jest błędne, ponieważ Twój warunek to dwa rozwiązania w przedziale \(\displaystyle{ [-1;1]}\), a przecież może też być, że są dwa rozwiązania, które jedno spełnia założenie zadania?
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
parametr m w równaniu
Nie jestem pewien czy tak chciałeś zapisać, więc pytam - chcesz żeby \(\displaystyle{ x \in [-1,1]}\) czy \(\displaystyle{ \sin x \in [-1,1]}\)? Jest to równanie kwadratowe zmiennej \(\displaystyle{ \sin x}\).Sirkami pisze:Witam!
mam problem z tym zadaniem:
Dla jakich wartości parametru m równanie ma rozwiązania:
\(\displaystyle{ \sin ^{2}x + \sin x +m=0}\)
Wiem że na pewno delta musi być większa od zera, czyli \(\displaystyle{ m \le \frac{1}{4}}\)
Tylko nie mogę wymyślić warunków, żeby \(\displaystyle{ x_1}\) i \(\displaystyle{ x_2}\) były w zakresie od -1 do 1.
Z góry dziękuje za pomoc
Ostatnio zmieniony 30 sie 2011, o 17:12 przez tatteredspire, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
parametr m w równaniu
Ogólnie, skoro temat został już odświeżony...
Aby równanie \(\displaystyle{ \sin ^2 x + \sin x + m=0}\) miało rozwiązanie, potrzeba i wystarcza, żeby równanie \(\displaystyle{ f(t)=t^2+t+m=0}\) miało rozwiązanie(a) w przedziale \(\displaystyle{ [-1,1]}\). I są takie możliwości:
1. \(\displaystyle{ \Delta =0}\) wtedy sprawdzamy, że \(\displaystyle{ t_0=-\frac{1}{2} \in [-1,1]}\)
2. \(\displaystyle{ \Delta >0}\) i \(\displaystyle{ f(-1)\cdot f(1) < 0}\) - wtedy będzie dokładnie jedno rozwiązanie równania \(\displaystyle{ f(t)=0}\) w danym przedziale.
3. \(\displaystyle{ \Delta >0}\) oraz \(\displaystyle{ f(1) > 0 \; \; \; f(-1)>0}\). Trzeba jeszcze \(\displaystyle{ -\frac{\Delta}{4} <0}\) oraz\(\displaystyle{ -1 < -\frac{1}{2} <1}\) , ale to jest już zagwarantowane.
4. \(\displaystyle{ \Delta > 0}\) oraz \(\displaystyle{ f(1) \cdot f(-1) =0}\). Wtedy drugie miejsce zerowe łatwo obliczamy, bo jest on symetryczny do drugiego względem \(\displaystyle{ (x_w,0)}\)
Aby równanie \(\displaystyle{ \sin ^2 x + \sin x + m=0}\) miało rozwiązanie, potrzeba i wystarcza, żeby równanie \(\displaystyle{ f(t)=t^2+t+m=0}\) miało rozwiązanie(a) w przedziale \(\displaystyle{ [-1,1]}\). I są takie możliwości:
1. \(\displaystyle{ \Delta =0}\) wtedy sprawdzamy, że \(\displaystyle{ t_0=-\frac{1}{2} \in [-1,1]}\)
2. \(\displaystyle{ \Delta >0}\) i \(\displaystyle{ f(-1)\cdot f(1) < 0}\) - wtedy będzie dokładnie jedno rozwiązanie równania \(\displaystyle{ f(t)=0}\) w danym przedziale.
3. \(\displaystyle{ \Delta >0}\) oraz \(\displaystyle{ f(1) > 0 \; \; \; f(-1)>0}\). Trzeba jeszcze \(\displaystyle{ -\frac{\Delta}{4} <0}\) oraz\(\displaystyle{ -1 < -\frac{1}{2} <1}\) , ale to jest już zagwarantowane.
4. \(\displaystyle{ \Delta > 0}\) oraz \(\displaystyle{ f(1) \cdot f(-1) =0}\). Wtedy drugie miejsce zerowe łatwo obliczamy, bo jest on symetryczny do drugiego względem \(\displaystyle{ (x_w,0)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
parametr m w równaniu
frej, ale po co aż tyle warunków ?
\(\displaystyle{ \Delta \ge 0 \wedge f(1) \ge 0}\)
\(\displaystyle{ \Delta \ge 0 \wedge f(1) \ge 0}\)